Warning: getimagesize(/var/wwwhosts/zenevilag.net/uploads/2016/11/2__ANGERSEED_Promo_2016-II.jpg) [function.getimagesize]: failed to open stream: No such file or directory in /var/wwwhosts/zenevilag.net/inc/dblayer.php on line 49
Angerseed: a lemaradt dal valószínűleg az új EP címe lesz - Interjú Peter D. Maniakkal
2016-11-12 21:05:07

A hazai underground death metal színtér egyik legkiemelkedőbb zenekarának frontemberét Peter D. Maniakot kérdeztem az év elején megjelent nagylemezről, annak munkálatairól, valamint a zenekar jelenéről, jövőjéről...

Szia Péter! Üdv újra a Zenevilág oldalán! Januárban jelent meg a várva várt nagylemez, The Proclamation címmel, melynek a munkafolyamata kb. 3 év volt. Te hogyan érzed, elhozta a lemez a várt sikereket? Elégedett vagy a végeredménnyel?
Szia Andóca, üdvözlet Neked és az olvasóknak! A megnevezés nagyon találó, hiszen részemről mindenképpen várva-várt anyag volt ez a debütáló lemez, és úgy tűnik, hogy sokan vártak rá szerencsére. Nem titkolom, nem terveztem elhúzni idáig az első lemez megjelenését, de mint tudjuk, ember tervez… Az viszont biztos, hogy egyrészt a lemezanyagnak is igencsak jót tett az érés, másrészt felfokozta az érdeklődést, bár ezáltal az elvárásokat is az, hogy elég hosszú idő telt el a ’Dawn of a New Kingdom’ EP óta. A helyzet az, hogy egy lemez rendes kifuttatásához szerintem kb. egy év szükségeltetik, azaz még nem tudnék teljes jellemzést adni arról, hogy milyen is volt a fogadtatása. Elég sok nehézséggel néztünk szembe a lemez megjelenése óta és sok energiánkat elvett az ezerféle tennivaló, így a promóciós munkát még közel sem futtattuk rendesen ki. Úgy gondolom, hogy talán az év végéig fejezzük ezt a folyamatot be, de persze jövőre is rengeteg tervünk van még a lemezzel kapcsolatban. Ahova eddig eljutott az anyag, onnan maximálisan pozitív visszajelzések érkeztek, de a legtöbb helyre még csak mostanában fog kikerülni a cucc. Most jön még sok fontos részfeladat, megkapja sok fontos kiadó, szervező és médium is. Tehát ahogyan mondtam, kb. az év végéig fut ki ez a folyamat rendesen, de már így is rengeteg pozitív elismerést és kritikát kaptunk a világ minden részéből. A lemezzel természetesen nem lehetek maximálisan elégedett, ahogyan egy zenész sem az soha a saját lemezével, de nagyon jól sikerültnek tartom. Egy sokféle szempontból zűrös időszakban vettük fel, de ez persze a lemezanyagon nem érződik, csak ugye ez a bizonyos ’most már máshogy csinálnám’ faktor dolgozik minden zenészben. De azt hiszem, kihoztuk a lehetőségekből a maximumot és sikerült egy érdekes, nem tucat death metal lemezt csinálni, reméljük, hogy nem csak mi érezzük ezt így.

Az újabb érdeklődőknek hogyan mutatnád be az anyagot, miről szólnak a dalok? Milyen koncepció alapján készültek el a szerzemények? Értem ezalatt, hogy mi volt meg előbb: a szöveg, vagy a zenei téma?
Talán a legfontosabb, amit elmondanék nekik, az az előző kérdésre adott válaszom utolsó mondata lenne. Félig szándékosan, félig ösztönösen, de sikerült egy olyan lemezt felvenni, ami megítélésünk szerint nem sablon, nem egy ’tizenkettő egy tucat’ produkció. Rengeteget tudnék beszélni a zenéről és a szövegekről is, de mindkét tényező egy igen hosszú és bonyolult folyamaton ment keresztül, míg ilyenek lettek. Említetted az első kérdésben, hogy 3 évig íródtak a dalok, és ez alatt számtalan metamorfózison mentek keresztül, mind a zenei alapok, mind a szövegek. Egyébként a szövegek már régebb óta formálódtak, alakultak, mint a zene, hiszen kezdetleges formában volt már pár szövegem, csak vártam a zenei alapokra, hogy készre formálhassam őket. Amúgy az esetek 90%ban először nálunk a zene van meg és arra kreálok ’kamuangolos’ ritmikákat, majd jöhet a szöveg a kialakuló ritmusokra. Eklektikus a lemez, színes és változatos, a szövegek mondanivalóját pedig nem tudom jobban megfogalmazni, mint ahogyan a lemez promóciós szövegében kifejtettem: ’a lemez egy laza koncepció mentén halad végig, van egy szál, amin végigfut a sztori és melyet javarészt egy, a világban nyitott elmével és szemmel járó egyén belső vívódásain, gondolatain keresztül követhetünk. A koncepció értelmezhető az egyén életének külön szakaszait és érzelmi periódusait végigkövető folyamatként, de akár egy globális ciklust leíró történetként is: az értelem újbóli felemelkedésétől (’The Rise of Meaning’) indul és egy újabb szellemi sötét korral (’Age of Blackening’) zárul, tehát többféle értelmezés is lehetséges. Az egyénre hatással vannak a múlt értékei, a jelen történései és a jövő nem túl fényes ’perspektívái’ is. Ezek elegye adja a gondolatait, melyek alapból tiszták és eredendőek, a szabadságért és az elmét uralni akaró folyamatoktól elszakadni akaróak. Szeretne mindentől függetlenül élni, és habár alapból optimista a látásmódja, egyre élesebben látja a sötét jövőt. A szövegek több síkon is értelmezhetőek, egyénenként más jöhet le belőlük. Azért az alagút végén mindig megcsillan a fény, de a vég egyértelműen elkerülhetetlen, bárhogyan is próbálják a mindenkori hatalmak ezt beállítani. Szövegeinkben nem politizálunk, de kivehetőek belőlük a minket körülvevő világ által keltett ingerek és reakciók.’

Brutál jó hangzása lett az albumnak, precíz munkát végeztek a debreceni MMP Stúdióban. Mennyi időt vett igénybe a lemez elkészítése?
Köszönjük az elismerést, valóban nagyon jól sikerült a hangzás. Nos, ott kezdeném, hogy 2014-ben a HammerWorld Magazin és a Rockmaraton Fesztivál közös Tehetségkutatóján megosztott első helyezést nyertünk és ennek egyik része volt egy EP rögzítése is a debreceni MMP Stúdióban. Ez nagyon összevágott a 2015-ös terveinkkel, hiszen amúgy is kézenfekvő volt, hogy ott dolgozzunk. Azaz ez már a végső lökés volt, hogy a nyereményünket kiegészítsük egy teljes nagylemezzé. A stúdió egyik szakembere és tulaja, Szilágyi Pisti sem mai arc már, ismerjük egymást kb. 25 éve. Ő egyébként a Szeg zenekar dobosa, anno pedig többek között a legendás Necropsia zenekarral ért el igen szép, ma már elképzelhetetlen Underground sikereket. Szóval elkezdtük a munkát, de volt némi aggódás is részünkről, hiszen nem készült még náluk death metal lemez. Az eleje nehezen is indult 2015 nyarán, talán kevesen tudják, hogy egy általunk nagyon elismert dobos, Szenti Árpád (Szeged talán legismertebb dobosa, felsorolhatatlan mennyiségű Underground zenekarban játszott már) dobolta fel először a lemezt, Árpád a szűkös idő ellenére maximálisan felkészült és maximális teljesítményt hozott a stúdióban, de utólag éreztük, hogy kevés időt adtunk neki és hogy talán elkapkodtuk a dolgokat. Hangsúlyozom újra, hogy rajta semmi nem múlott, de mégsem éreztük kereknek a végeredményt. Így tartottunk egy kis szünetet és másik nagy kedvenc dobosunkkal, Eugene Ryabchenko-val elkezdtük újra a munkát. Az eredeti terv is Ő volt anno, de akkor xy időre szerettük volna kihozni a lemezt és akkor éppen egyeztetési problémák lettek volna az időbeosztásával. Kézenfekvő volt amúgy, hogy végül Ő játsszon a lemezen, hiszen vele akkor már élőben is játszottunk. Eugene-el már úgy sikerültek a felvételek, ahogyan elképzeltük, hiszen neki már alapból a kezében voltak a dalok. De a jövőben érdekességképpen szerintem Árpád dobsávjaival is kezdünk majd valamit, mondjuk extra anyagként felbukkanhat valahol, hiszen nagyon jók lettek azok is. De visszatérve a kérdésre, voltak kétségeink és fenntartásaink a stúdióval kapcsolatban. Tudtuk, hogy értenek a dolgokhoz, de azért ez mégiscsak egy nagyon nehéz műfaj ugye. De a végeredmény igazolja, hogy profik ültek ott, és talán pont azért is lett relatíve egyedi a sound, mert nincsen ennyire kemény zenével tele a fülük, hanem egészen más oldalról tudtak közelíteni. Ebből volt néhány vita is egyébként, de a végén sikerült egyezségre jutni és elégedettek vagyunk a végeredménnyel nagyon, Pár momentumot leszámítva teljesen zökkenőmenetesen zajlott a munka, az énekfelvételek pedig nagyon nyugodtan, baráti légkörben zajlottak, teljesen elégedett vagyok velük ennyi idő távlatából is. Maguk a felvételek 4 hónapon át zajlottak, persze nem folyamatos munkával, szerintem mindennel együtt 1-1,5 hónap intenzív munkáról beszélhetünk. Utólag is köszönünk mindent az MMP Stúdiónak, tényleg nagyon beleélték magukat a felvételekbe és az anyagba, nem szimplán csak munkaként tekintettek rá!

Van kedvenc dalod az albumról?
Mind nagyon közel áll hozzám, de a ’Society Slaves’ az különösen az én ízlésemet tükrözi. Minden szám szerkezetének a kialakításában aktívan részt vettem, a régi dalok szerkezete szinte teljesen nekem köszönhető, persze csak a szerkezet, hiszen a riffeket nem én írtam. Talán csak vagy 2 dalba nem nyúltam bele, de fontos, hogy az ének szempontjából is figyeljük a dalokat, alakítsuk őket. Nos, a ’Society Slaves’ nekem a tökéletes szerkezetű dal valahol és nagyon énekcentrikus: verze, refrén, ahogy kell, én nagyon szeretem a hagyományosabb szerkezeteket. Persze szeretem a formabontó dolgokat is, ennél a dalnál viszont nagyon el lett kapva az ízlésem.

Nemrégen elkészült az első klip a lemezhez. Mit érdemes tudni erről?
Milyen meglepetés, hogy pont a ’Society Slaves’ dalra készült el az első klip! (nevet) De ez nem csak azért van, mert nagyon kedvelem a dalt, hanem, mert tényleg nagyon fogós és közérthető, és a bulikon is azonnal beindulnak erre a számra. Talán nem jellemzi a legjobban az anyagot, hiszen az egész lemez nem annyira egyértelmű és könnyen befogadható, mint ez a dal, de erre még a süketek is beindulnak a bulikon. (nevet) És ez a szöveg az egyik legdirektebb és legjobb számomra, amit valaha írtam. Szóval erre készült el az első klip a két szöveges videó után, melyek az ’Unjustified Peresence’ és a ’The Proclamation’ dalokhoz készültek. Utóbbiban még a régi felállás látható a háttérjelenetekben, ez egyfajta átvezető volt az új kliphez, melyben már az új felállásé a főszerep. Amúgy a legutóbbi Rockmaratonos bulinkat vettük fel 6-7 kamerával és ebből lett összerakva a klip, a fő munkálatokat pedig az új basszusgitárosunk, Mészáros Márk végezte. Egy másik klipet is készítünk a lemezhez hamarosan, erről bővebben később.

Bár korai még a kérdés. Íródnak újabb Angerseed szerzemények?
Nem korai a kérdés, hiszen a lemezanyag már készen volt a felvétel előtt. Újabb titkot árulok el azzal, hogy az egyik számomra legkedvesebb dal lemaradt a lemezről. Akkor még nem éreztük elég kidolgozottnak, de nekem nagyon tetszett már akkor is. Én ezt szerettem volna a ’The Ultimate Burden’ helyett, de végül az került fel, néha jó döntésnek érzem, néha nem. Nem igazán akartam már régi dalt feltenni, bár az ’Age of Blackening’ is régi, de azt nagyon átgyúrtuk és kb. 2010 óta nem játszottuk élőben, tehát szinte új dalként fogható fel. Szóval van egy lemaradt tuti dalunk, amit ráadásul lemezcímnek terveztem, de a ’The Proclamation’ cím jobban tetszett mindenkinek. Ez a lemaradt dal valószínűleg egy EP címe lesz a jövőben és talán ebből a szempontból nem is baj, hogy lehagytuk, hiszen így egy vezérfonal lehet egy új anyagon mondjuk 2017-ben. Ezenfelül már gyűlnek a témák és az új gitárosok is kreatívnak tűnnek, így ősszel elkezdődhet egy teljesen új anyag megírása. Régi dalunk már csak egyetlen van, aminek a jövőben egy EP-n igazságot szeretnénk szolgáltatni egy ütős hangzással, ez pedig a ’Born Against Them’. A második lemezen már csupa vadonatúj dal lesz, hiszen mindent kifuttatunk egy köztes cuccon, ami régi. Tehát ősszel új anyag írása a napirendi pont, és majd meglátjuk, hogyan és mikor lesznek ezek hallhatóak.

A lemez megjelenése után 2 tag is távozott a zenekarból. Sikerült megtalálni a megfelelő embereket a helyükre?
Igen, két új tag is érkezett a zenekarba, először Mészáros Attila foglalta el a gitáros posztot, majd pár hónappal később Attila testvére, Mészáros Márk vette fel a basszusgitárt. Viszont nálunk el kell telnie egy kis időnek ahhoz, hogy 100%-osan a csapat részének érezzünk valakit. Eddig szerencsére minden rendben van az új tagokkal, de a múltbeli tapasztalatokból kiindulva kivárunk egy x időt, míg csak úgy nem érezzük, hogy minden tekintetben fix tag valaki. Ugyanis az elején a legtöbben minden energiát belevetettek a zenekarba, de ez fél év után elég sokaknál hirtelen visszaesett, itt pedig mindig 100%-ot kell hozni, nincs mese. Jelenleg még csiszolódunk és ismerkedünk egymással, de úgy tűnik, hogy működni fog a dolog, és sok mindenben fognak tudni segíteni a háttérmunkában is. Például ahogy már említettem, Márk vágta össze az új koncertklipet is. Megtanultuk már nem elkiabálni a dolgokat, így bízzunk benne, hogy mindketten sokáig fognak maradni. A változás amúgy mindig nehéz, de egyben nagyon jó is, hiszen új vér, új erő érkezik a tagcserékkel a zenekarba, szóval én mindig optimistán állok a hasonló helyzetekhez.

Beindult a fesztiválok szezonja. Idén milyen fesztiválokon lesztek láthatók? Külföldi bulik?
Nagyon nehéz és kemény évünk van minden szempontból, de egyben nagyon sikeres is. Nem is kezdenék bele, mennyire nehéz ma mozgatni egy vérbeli Underground zenekart, főleg a koncertezés szintjén, hiszen aki nem lát bele, nem értheti, aki meg benne van, az meg tudja. A különbség a zenekarunk és a legtöbb zenekar közt talán annyi, hogy mi hosszú idő elteltével is rengeteget ölünk a koncertezésbe, és most nem is az időről és az energiáról beszélek, hanem főleg az anyagiakról. Nagyon sok saját szervezésű bulink van, illetve sok cserebulit is véghezviszünk, amik igen pénzigényesek. Valamint sok külföldi fesztiválra és koncertre is saját anyagi alapból megyünk. De ezt csak így lehet a mi szintünkön, komolyabb booking cég nélkül. Remélem, hogy ez a helyzet hamarosan változni fog és egy booking cég megdobja talán majd a dolgokat, jövőre ezen leszünk teljes erővel. Kárpótlásul hatalmas bulikat éltünk át, fesztivál és klubkoncerteket itthon és külföldön egyaránt, melyek örök emlékek maradnak és minden fáradozást megértek. Év elején viszont leállunk a koncertezéssel hosszabb időre, hogy az új dalok írására és a háttérben lévő rengeteg tennivaló mederbe terelésére koncentrálhassunk maximális energiával. Tavasszal újra beindul majd a koncertezés, már most több nyári külföldi fesztiváldátumunk van, izgalmas év lesz 2017 is! Szóval ez az év próbára tette a zenekart, de sikeresen vettük az akadályokat és megerősödve kerültünk ki a kemény szituációkból. Sajnos idén is rengeteg emberi visszássággal, viselkedésformával és jellemtorzulással találkoztunk, de legalább ezen történések által is látjuk, hogy milyen emberek nem szeretnénk soha lenni. Ezek a számunkra igen visszatetsző dolgok is csak megerősítenek minket a hitünkben.

Április 23-án került megrendezésre a Full Of Anger Fesztivál, a debreceni Kaptár Music Club-ban. Hogyan sikerült? Mikorra tervezed a következőt?
Az áprilisi Full Of Anger buli nagyon sikeres volt, az egyik legjobb volt a zenekar életében. Van bennem mindig egy erős félelem, hogy jól sül-e el majd a buli, minden rendben lesz-e, nem untak-e még ránk az emberek, stb. És mindig nagyon jó érzés látni, hogy sokan eljönnek és élvezik a bulit, leveszik a bandákat. Mint ismeretes, a tavaszi bulikat nem sorszámozzuk, de már a kanyarban van a két újabb őszi buli is. Első körben november 26-án kerül megrendezésre a szokásos debreceni buli a Kaptár Music Club-ban, előtte egy nappal pedig a Fesztivál hivatalos warm-up bulija lesz Nyíregyházán 'Tales Of A Crowhill Fest III. Autumn Edition + F.O.A. Fesztivál Warm-Up Show' néven a Pont Klub-ban. December 9-én pedig újra lesz budapesti buli is 'Full Of Anger Underground Metal Fesztivál Capital Edition Vol. 2.' néven a megújult Showbarlangban, a tervek szerint immár két színpadon! Ennek az eseménynek pedig másnap Dunaújvárosban lesz hivatalos after party-ja a Kaptár Music Pub-ban 'Vomiting Blood Fest 2. + F.O.A. Fesztivál After Party' néven. Nem fogunk tehát unatkozni és várunk mindenkit a bulikra!

Van-e valaki, aki segít a koncertszervezések lebonyolításában és egyéb ügyekben, vagy mindent önerőből oldasz meg?
A koncertek lebonyolításában sajnos nem nagyon van segítségem, mindent én szervezek, szeretem is nagyon ezt a területet, de néha nagyon sok és fárasztó tud lenni. A többi háttérmunkában van segítségem, de ezekből is elég sokat vállalok, és elég megerőltető mindent felügyelni, mozgatni. A zenekar másik régi tagja, Viktor (gitár) is egy nagyon erős támasz és segítség, akire bátran lehet alapozni, sokat köszönhetek neki. Szerencsére elég sok időm van amúgy a háttérmunkákra, de ez így is több, mint kimerítő. Jövőre egy új koncepcióval szeretnék nekilátni a dolgoknak, új alapokra helyezni mindent, bízom benne, hogy ez még hatékonyabbá és céltudatosabbá teszi a zenekar tempóját. Év végéig még sok mindent helyre kell tennünk. Az ún. ’szakmában’ amúgy nagyon sok nemtörődöm és érdektelen ember van, ez nem segíti azok előrehaladását, akik nyomni akarnák ezerrel. Mindenesetre igyekszem a működésünket a lehető legoptimálisabbra venni és ez kemény áldozatokkal jár. Minél magasabb szintekre szeretnénk lépni, annál több a munka és nehezebb a szervezés. De ez van, ezt imádjuk, szóval nyomjuk ezerrel! Szerencsére sok jó arc is van azért, akikkel öröm együtt dolgozni és rengeteget segítenek, ez tartja az emberben a lelket többek között.

Kiknek a véleményére adsz leginkább?
Amennyiben építő szándékú a kritika, bárkit nagyon szívesen meghallgatok, amennyiben valamilyen vélt személyes sértettségből fakadó rosszindulatú vagdalkozás, vagy ezekből fakadó bosszú és agyatlan fikázódás a lényeg, akkor köszönjük, nem kérjük! De ha valakinek baja van velünk és ezt meg is tudja fogalmazni, elmondani őszintén a szemünkbe, nem pedig a hátunk mögött, azzal semmi baj, szívesen meghallgatjuk a meglátásait és még tanulhatunk is belőle. Sokakkal ellentétben mi nem vesszük támadásnak az őszinteséget, hanem értékeljük és elgondolkozunk rajta. Természetesen a zenekaron belül bárki szava ugyanannyit ér, de ez esetben is meg kell lenniük az észérveknek és az előremozdító szándéknak, Sok dologban ugyan én mondom ki a végső szót, de mindenkinek van beleszólása, szava, akár 1 napja van itt, akár 7 éve, csak mozdítsa előre a zenekart valahogyan. Őszinteség és gerinc nélkül viszont sehova nem juthat semmi, ez már sokszor bebizonyosodott a múltban.

Idővel szépen megnőtt a rajongóitok száma is. Milyen kapcsolatot ápoltok a Angerseed fanokkal? Vannak hű követői a zenekarnak, akik szinte minden koncerten jelen vannak?
Igen, nem panaszkodunk, ami a szimpatizánsok, avagy rajongók számát illeti, nagyon fontos nekünk minden egyes személy, aki kedveli a zenekart. Itt nincsen sztárság, nem bujkálunk senki elől, nem is lehetne a kis klubokban, szívesen beszélgetünk és barátozunk bárkivel. Nagyon jól esik, ha valaki elmondja a véleményét, ami lehet akár negatív is, ahogy mondtam fentebb, de legyen véleménye. Sok igazi kedvelője van a zenekarnak, akik igyekszenek eljutni minél több bulira, ez is nagyon jó érzés. Külföldön is egyre több a szimpatizáns, akik ráadásul még igyekszenek is segíteni a kinti dolgaink előrejutásában sok esetben. Remélem, velünk maradnak a jövőben, akik eddig kedvelték a zenekart és csatlakoznak hozzájuk még többen, mi mindenesetre igyekszünk meghálálni a kitartásukat.

Kész a lemez, kint van a klip. Hogyan tovább, mi az, ami még megvalósításra vár?
Mint említettem, rengeteg dolog van, amit meg szeretnénk valósítani, vagy rendbe tenni. Ezért is állunk le a jövő év elején a koncertezéssel kicsit, hogy ezeket véghezvigyük. Oldalakon keresztül lehetne elemezgetni a terveinket, de ez szó szerint a jövő zenéje még és szép sorban mindenről hírt fogunk adni. Mint mondtam, a szünetben egy új klipet is le fogunk forgatni, és ezer tervünk van még, bízunk benne, hogy sokaknak tetszeni fognak a közeljövő egy év Angerseed történései. A külföldi terjeszkedésre pedig megkettőzött erővel fekszünk rá, hiszen nagyon sok még a cél kifelé is.
Tartsatok velünk 2017-ben is, Death Metal Mindörökké!

https://www.facebook.com/Angerseed/?fref=ts

The Proclamation - lemezismertető

Andóca

Ajánljuk
Letöltések
Nagaarum - OORT


Nagaarum - OORT2


Exodikon - Végtelenbe zárva/Trapped in Infinity


GuilThee - Szemantikai háromszögek


Friday - Choosing the
FutureAd Astra - Open Wide
Címkék
Eligazodás végett
(21), Ankh (4), Crustatombe Records (1), Eagles Of Death Metal (1), Éjfény (1), Fact & Fiction (1), FlameDrop (1), GOTHOOM open air fest 6,66 (1), Heroes Never Die (1), Igor Mortis Vodka Klub (1), IN MOVEMENT (1), Just Four (1), Lars Szöke (1), Légó Club (1), Lord Dying (1), Pool Of Blood (1), Rock On! Fest (1), Saratan (1), Sollen (1), Trash (1), Vocalz And Chordz Productions (1), Whitesnake Tribute Band (1), X-Art Projekt (1), 11. Szabadszállási Amatőr Rockfesztivál - Július 23-25 (1), 1349 (1), 15. Jubileumi Harley-Davidson Open Road Festet (1), 16. Harley-Davidson Open Road fesztivál (2), 1984 (1), 1988 (1), 1993 (1), 1KillEmbrace (2), 2 napos tribute fesztivál a DürerKertben (1), 20. Arló Hellness Hétvége 2015 (3), 2012 (1), 2013-as lista (4), 2014-es lista (4), 2015-ös lista (1), 213 (Slayer Tribute) (8), 2Cellos (1), 30Y (9), 5. Zord Rocktábor (1), 6. Emlékkoncert Szolnokon (1), 70000 Tons of Metal (3), 8-as Műhely (1), 80's Hairbands Festival (1), A Storm Of Light (1), A Thousand Lost Civilizations (1), A W.A.S.P. (1), A-Cél Rock ’N Sport Klub (5), A-Cél Tehetségkutató (1), A-ha (4), A.M.D. (1), A38 (62), Abba (1), ABCD (1), Abnormal Thought Patterns (1), Abnormality (1), Aborted (6), Aborym (1), Abraham (1), Abraxan Hymns (1), Absolved (2), Abstract (5), Abysmal Dawn (3), AC/BC (1), AC/DC (3), Accept (8), Accord Management (3), Accuser (1), ACDC (1), Acid Victoria (2), Act of Defiance (3), Action (7), Ad Astra (13), Adagio (2), Ade (1), Adharma (1), Adrenaline Mob (2), Adrian Smith (1), Aeneis (1)
Partnereink