Warning: getimagesize(/var/wwwhosts/zenevilag.net/uploads/2014-12/Castrum-kori.jpg) [function.getimagesize]: failed to open stream: No such file or directory in /var/wwwhosts/zenevilag.net/inc/dblayer.php on line 49
Castrum: a zene és maga a zenekar vált a legfontosabbá számunkra
2014-12-16 14:34:21

Az ungvári death metalos CASTRUM neve nem ismeretlen az underground-ban. A csapat már húsz éve koptatja a deszkákat, mely évfordulóra egy válogatás CD is napvilágot látott idén "MediEvaluation" címmel. Rajtuk kívül egy kárpátaljai heavy metal zenekar sem ért meg hasonló kort, de még Ukrajna-szerte is ritkaságnak számítanak a két évtizedes múltra visszatekintő bandák. A kitartásáról és a kemény zenék iránti elkötelezettségéről ismert Kontros Kornél alapító gitáros-énekessel végeztünk egy kis múltidézést, de azért a jelent és a jövőt sem hagytuk szó nélkül. 

Szia Kori! Már jó ideje megbeszéltük ezt az interjút, de csak most tudok rá időt szakítani, ami miatt elnézésed kérem. Idén 20 éves a Castrum. Mit szólnál ahhoz, hogy ha áttekintenénk a banda sztoriját a kezdetektől? Hogyan, és kinek a fejéből pattant ki a zenekar alapítás ötlete? Volt-e ennek valamilyen előzménye? Gondolok itt a Castrum előtti esetleges zenekarokra… Honnan ered a banda neve?
- Hello! Na akkor ugorjunk vissza az időben minimum 20 évre és remélem nem lesz nagy emlékezetkiesésem a pontos részletekkel kapcsolatban. 1992-ben, születésnapomra, kaptam meg ajándékba az első akusztikus gitáromat, rokonoktól, persze itt most egy átlagos és használt hangszerről van szó, amelyiknek köszönhetően a mai napra kb. 60 szerzeményt tudhatok be. Attól a pillanattól hogy megkaptam, csak saját szerzeményekben gondolkodtam. 1993 környékén két jó ismerősömmel, Lacival (aka Lancelot) és Csepurral, összehoztam a Demise nevű csapatot, persze nem mentünk túl sokra, volt logo meg két szerzeményem, melyek eléggé egyszerűek voltak és melyekre Csepur szállította a szövegeket és Laci pedig igyekezett basszusozni. Mivel nem volt se próbatermünk, se dobosunk, nem jutottunk messzire. Persze én tovább törtem a fejem és állandóan azon filóztam hogy is hozhatnák össze egy igazi csapatot. Az egyik osztálytársam révén még ez évben megismerkedtem Georgius-szal. Abban az időszakban nagyon sokat voltunk nála otthon a haverokkal. Így 1994 nyarán/őszén, amikor is vendégségben voltam nála és szólt a Dismember első lemeze a "Like an everflowing stream" egyszercsak kipattant az agyunkból, hogy milyen szuper lenne valami hasonlóan dallamos és egyben brutális zenét játszani, azaz Death Metal-t. Tehát ez az említett lemez igencsak ott volt a megalakulásunkkor, persze a kezdetekkor több csapat névvel is előrukkolt Georgius, melyek között ott volt a Castrum is, de valahogy startként a Maleficium-ra esett a választás. Mindenképpen latin eredetű csapatnevet akartunk, mert mindketten nagyon imádtuk a középkort és annak sötét mivoltát. Gondolom még egy hónap se telt el, miután átváltottunk Castrum-ra és én megrajzoltam a logonkat. A Castrum szó latin eredetű, jelentése vár, erőd, sánc. Persze mivel középkori történelemmel voltak tele a szövegeink, ezért mi inkább úgy szerettük használni, mint boszorkánytorony. De szoros összeköttetésben van szülővárosunkkal, Ungvárral is, mivel Ungvár latin neve: Castrum Ungh.

Hogyan emlékszel vissza a korai évekre? Milyen volt a hangulat akkoriban Kárpátalján, Ungváron? Már ami a kemény zenét illeti… Voltak zenekarok, koncertek?
- Hú, azok a régi szép idők. A 90-es években nem volt túl sok koncert Ungváron (évente egy, maximum kettő), de ha volt, akkor mindenki ott volt azon a koncerten, és itt gondolok 400-500 főre minimum. Függetlenül attól, hogy valaki Hard Rock zenét vagy Death Metal-t hallgatott, mindenki elment az adott koncertekre. Sokféle típusú zenekar volt akkoriban Ungváron és Kárpátalja szerte, pl. az első hullámmal jöttek az L.O.B. (Thrash Metal), Abduction (Hardcore/Crossover), Deaf (Thrash Metal), Flowers (Glam Rock), később pedig velünk együtt az olyan csapatok, mint a Soulrest (Death Metal), Tinnitus (Death/Doom Metal), Necrosis (Death Metal), Prophecy (Death Metal), stb.

Hogyan tudtátok életben tartani a zenekart (hangszerek, próbahelység, koncertek)? Akkoriban elég sok banda alakult és omlott is össze hamar.
- Erre a válasz egyszerű, a zene és maga a zenekar vált a legfontosabbá számunkra, legalábbis számomra mindenképpen. Függetlenül attól, hogy egyetemen tanultunk vagy később dolgoztunk, a csapat mindig elsőbbséget élvezett életvitelünkben. Hát a hangszerekkel és a próbatermekkel mindig gond volt, a kezdetektől fogva, de miután felvettük az első stúdió demónkat a koncertfelkérésekkel már nem volt többé gondunk, jöttek egymás után különböző városokból és országokból.

A '90-es évek végén leszerződtetek a kanadai Bloodbucket Productions-szal. Ez hogyan jött össze, hiszen akkoriban még a pl. magyarországi csapatoknak sem igen sikerült szerződést kötnie nyugati kiadóval.
- Ez az undergroundon belül annak idején híres levelezésnek és kazettacsereberélésnek köszönhető elsősorban. Másodsorban pedig a 'zine-emnek, az Encomium-nak, mely 1998-ban jelent meg első ízben. Ennek a kiadványnak révén ismerkedtem meg a kanadai Horde of Worms csapat gitárosával Alexander Erhardt-tal. Akivel, picivel később, interjút is készítettem a második szám részére, amely 1999 decemberében jelent meg. Mivel csapatja anyagait a saját kiadóján keresztül a Bloodbucket Productions-ön jelentette meg, nyilvánvaló volt számomra, hogy küldök neki is egy példányt az első stúdió lemezünkből. Több más lemezkiadónak is küldtünk a debütáló anyagunkból, de ő volt az, aki maximális érdeklődést mutatott csapatunk iránt és rögtön egy három lemezre szóló szerződést küldött nekem.

A három Bloodbucket-es lemezen kívül szerepeltetek-e valamilyen más split anyagon, vagy válogatáslemezen?
- Válogatáslemezekből volt több is és természetesen a kiadónk mindhárom válogatásán is szerepeltünk. Még a lemez megjelenése előtt volt két hivatalos kazettás kiadványunk is az ukrán Metal Force Records kiadónál. 1999-ben a "The Leading Spirit of Medieval Tortures" kompiláció, melyre felkerült mindkét stúdió demónk plusz egy próbatermi felvétel is. 2000-ben pedig a "Hatenourisher".

Milyen volt a fogadtatása a Castrum anyagoknak? Úgy tudom, hogy mind elfogyott, ezért nem lehet hozzájutni manapság. Így van?
- A fogadtatás mindenképpen csak pozitívnak írható le. A fura az, hogy eddig én is úgy tudtam, hogy mindhárom lemezünk elfogyott (1000 darab volt nyomva mindegyikből), de pár hónappal ezelőtt Alex jelezte hogy talált még pár dugi példányt mindháromból, amelyeket szívélyesen át is küldött nekünk. 13 darabot kaptam kézhez mindegyikből, de mára ez a szám már csak 2-3 körül van, úgyhogy akit érdekel, az most rendeljen, mert ezekből a lemezekből nem lesz utánnyomás.

A Castrum három tagot számlál, és nekem úgy rémlik, hogy ez mindig is így volt (de cáfolj rám, ha tévedek). Sohasem terveztél bővíteni pl. két gitárra, hogy koncerteken is nagyobb súllyal szólaljon meg a zene?
- Volt kettő is olykor, ahahahahahhaaa… de szerencsére csak a kezdeti időkben és nagyon ritkán. 1998 táján két gitárral nyomtuk egy ideig, persze akkor is trió volt a csapat felállása. Persze hogy jó lenne bővíteni a csapatot egy másodgitárossal, de mivel a gyakorlat és a tapasztalat azt mutatja, hogy helyi viszonylatban, az a csapat marad fenn tovább, amelyik a legminimálisabb (zeneileg működő és kivitelezhető) kombinációval tud érvényesülni.

2006 óta nem jelent meg új Castrum sorlemez. Mi ennek az oka? Nem gondolom, hogy nem írtatok volna már azóta egy nagylemeznyi anyagot. Főleg, hogy koncerteken is elhangzanak frissebb dalok.
- A negyedik lemez már 2010 óta rögzítve van, legalábbis a hangszeres része, csak az ének maradt hátra és hát evvel nekem akadtak gondjaim. Hihetetlennek hangzik, de állandóan közbejött vagy betegség, vagy személyes gondok, melyek mellett persze a csapat állandóan koncertezett. A negyedik lemezhez 8 "új" tétel lett rögzítve plusz 3 bonusz szám. Az új lemez 2015-ben fog napvilágot látni és most már nagyon remélem, hogy semmi sem fogja gátolni ennek mihamarabbi végleges létrejöttét és megjelenését!

Ennek igazán örülök, és természetesen kíváncsi is vagyok rá. De lépjünk tovább… A banda tagsága a kezdetek óta többször is átalakult, egyedül te jelented az állandóságot. Milyen a viszonyod a korábbi zenésztársaiddal?
- Így igaz, sokan megfordultak már a mi kis halálbrigádunkban. A mai napig mindegyik ex-csapattaggal szuper a viszony, a legtöbbjükkel vagy személyesen tartom a kapcsolatot (hébe-hóba találkozgatunk is), vagy levelezés útján.

Kik alkotják most a Castrum-ot?
- 2012 márciusától stabil és változatlan a csapat felállása, aminek én személy szerint nagyon örülök. A mostani trió így néz ki Zhenya (dobok), Viktor (basszusgitár) és jómagam (gitár/ének).

Gondolom büszkeséggel tölt el, hogy egy színpadon állhattál a death metal műfaj rengeteg alapcsapatával. Mesélj a legemlékezetesebb koncertekről? Hová sikerült eljutni ezidáig, amire nem gondoltál volna sosem a kezdetekkor?
- Úgy van, nagyon jó érzés olykor azokkal a csapatokkal egy színpadon lenni, amelyek vagy a kedvencek vagy a legnagyobb hatások közé tartoznak. Eddig talán a Nile-os közös buli volt a legemlékezetesebb, de szerintem még előttünk vannak az igazán emlékezetesek. Sok helyen megfordultunk már, és természetesen, amikor elkezdtünk zenélni, akkor terveink se voltak avval kapcsolatban hol lenne szuper fellépnünk, mert ahová hívtak oda szívesen mentünk és ez talán mai napig is így van és így működik. Remélem 2015-ben bővítjük ezen új helyek számát.

Nemrég töltötte be a banda a 20. születésnapját, amire egy válogatás CD jelent meg "MediEvaluation" címmel. Ki válogatta ki az erre került dalokat, mekkora az érdeklődés iránta?

- A jubileumi lemez tartalmát én állítottam össze. És persze itt korábban CD-én meg nem jelent hanganyagokról van szó. A korai demóink csak kazettán voltak kaphatóak eddig, plusz kiadatlan bonusz nóták is helyet kaptak az összesen 12 számot rejtő digi-pack kiszerelésben megjelent CD-én.

A zenélésen kívül koncertszervezéssel is foglalkozol. Mikor kezdtél ebbe bele, és honnan jött az ötlet?
- Hú, hát lássuk csak. 1995 óta kisebb koncerteken vagy kisegítettem a szervezésben, vagy magam szerveztem le a bulit. De komolyabb szinten 2002 óta foglalkozom koncertszervezéssel. Az ötlet spontán jött, mert én valahogy mindennel imádok foglalkozni, ami a zenével kapcsolatos, pláne ha Death Metal-ról van szó.

A DMA (Death Metal Assault) nevű vállalkozás keretein belül szervezed a bulikat. Milyen nagyobb nevű fellépőket sikerült már elhívnod ezidáig?
- A nagyobbak közül a Napalm Death-t és a Hate-et említeném meg, de több száz csapat fordult meg már a DMA koncertek keretein belül.

A koncertek tekintetében kétféle projektet is futtatsz: a DMA-kat, melyek egy évben többször is megrendezésre kerülnek és az UzhGoreRot nevű egynapos fesztivált, ami egy komolyabb felhozatalú nemzetközi rendezvény. Miért kellett a kettőt különválasztanod?
- Annak idején, 2009-ben, amikor első ízben startoltunk a fesztivállal, mindenképpen azt akartam, hogy a fesztivál neve kapcsolatos legyen Ungvárral, ezért lett belőle UzhGoreRot. Amúgy nincs más különbség a DMA és az UGR rendezvények között. Talán csak az, hogy az utóbbin legalább kétszerannyi csapat léphet fel egy adott napon.

Óriási segítséget nyújtasz azzal, hogy fellépési lehetőséget biztosítasz a kisebb kárpátaljai zenekaroknak. Hogyan, milyennek látod a helyi underground helyzetét?
- Sajnos a helyi underground helyzete és szelleme elszomorító manapság. Egyre kevesebb néző- hallgatóközönség jár el a helyi koncertekre, az elő zene értéke megcsappant rendesen. A fiatal csapatok is csak egy, maximum két évig húzzák legjobb esetben, és ez sajnos a komolytalan hozzáállásnak köszönhető.

Meg a kitartás hiányának, ami végül is a hozzáálláshoz vezethető vissza... A fentieken kívül ex-Castrumos társaddal, Georgius-szal üzemelteted az Encomium nevű online fanzine-t. Ezt mióta csináljátok?
- Itt helyesbítek a 'zine-t egyedül üzemeltetem a kezdetektől fogva. 1998 augusztusában jelent meg az első szám. De amióta webzine formátumra váltott az újság, azóta Georgius (mint vendég újságíró) is besegít hébe-hóba egy intivel vagy lemezkritikával.

Ha jól emlékszem volt nyomtatott formátum is régebben. Így van?
- Igen, méghozzá 3 szám jelent meg nyomtatott formátumban. Az utolsó 2001-ben volt.

Kikkel sikerült eddig interjúzni? Mi az, amit leginkább szerettek a fanzine szerkesztésben?
- Hú, hát nagyon sok csapattal készítettem már interjút, a legemlékezetesebbek, avagy kedvenceim közé a következő csapatokkal készített interjúim tartoznak: Dissection, Vital Remains, Holy Moses, Destruction, Sodom, Impaled Nazarene, Obituary, Dementor, Enslaved, Catholicon, Soulburn, Tankard, D.R.I., Cannibal Corpse, Dismember, Cryptopsy, Fleshgod Apocalypse, Demonical, Nile, Spawn of Possession, Estuary.

Még emlékszem, hogy egy sok évvel ezelőtti HammerWorld-ben szerepeltél pontozóként a Hangpróba rovatban. Hogyan kerültél oda?
- Igen, ez úgy jött össze, hogy fél évig részképzésen voltam a Budapesti ELTE-n és mivel állandó kapcsolatban voltam (és vagyok) Zubor Olly-val, ezért több ízben is találkozhattunk személyesen és egyszer felmerült a hangpróbás szereplésnek az esélye, amit semmi estre sem hagytam volna ki.

Feltételezem, hogy gyűjtő vagy. A CD-ket, vagy a bakeliteket favorizálod? Esetleg az újból elterjedőfélben lévő kazettákat? Mik a gyűjteményed legféltettebb darabjai?
- Én mindenféle hanghordozókat gyűjtök (pláne a kedvenc csapataimtól), persze a bakelit a legszuperebb mind közül, de pl. számomra a kazetták sohasem vesztették el értéküket, más lapra tartozik, hogy manapság mindenki a praktikusságokat favorizálja. A gyűjteményem elég változatos és sok minden fellelhető benne, de többnyire Thrash és Death Metal cuccokról beszélhetünk. Kedvenc csapataim hanghordozói a legféltettebbek számomra, itt kb. 300 kiadványról beszélhetünk első körben.

Mi a véleményed az illegális letöltésekről? Jónak látod, vagy azért megvan ennek is a haszna?
- Manapság mindennek van, ahogy haszna, úgy kára is, de ez a manapság egyre terjeszkedőbb digitális világnak a következménye. Ugyebár majdnem mindenki fent van a világhálón, és persze hogy egyszerűbb valamit letölteni vagy online hallgatni, mint elővenni egy bakelitet, és egy kisebb szokványos rituálé után felhelyezni a lejátszóra és élvezni. Sajnos a lustaság mindennek az oka. De abban az esetben, ha távol vagyok a saját kézzelfogható, fizikai gyűjteményemtől, akkor bizony van haszna az ilyesfajta letöltéseknek, vagy pl., amikor valami újdonság jelenik meg, de én már akarom hallani az anyagot.

Általában az interjúk elején ellövik a kérdést, de én a végére hagytam: kik a kedvenc zenekaraid, zenészeid, akik a legnagyobb hatást gyakorolták rád? Megtennéd, hogy összeállítasz egy 10-es listát? :)
- Kedvenc zenekaraim közé a következők tartoznak: Death, Dissection, Destruction, Hypocrisy, Kreator, Sodom, Mercyful Fate, King Diamond, Morbid Angel, Nile, és még sokan mások. Zenészek: Chuck Schuldiner, Jon Nödtveidt, King Diamond, Andy LaRocque, Tom Angelripper, Schmier, Peter Tägtgren, Mille Petrozza, Hank Shermann, Michael Denner, Dave Lombardo, Pete Sandoval, Derek Roddy, George Kollias.

Köszönöm szépen, hogy rendelkezésre álltál. A legjobbakat kívánjuk neked és zenekarodnak, valamint találkozunk a legközelebbi DMA-s koncertek valamelyikén. Ave!
- Én köszönöm szépen a lehetőséget. Death Metal rules supreme!!!

További infók:
http://www.castrum.com.ua/
https://www.facebook.com/castrum
https://www.facebook.com/deathmetalassault
https://www.facebook.com/uzhgorerot
http://www.uzhgorerot.com.ua

-feca-

Cimkék: Castrum, interjú
Ajánljuk
Letöltések
Nagaarum - OORT


Nagaarum - OORT2


Exodikon - Végtelenbe zárva/Trapped in Infinity


GuilThee - Szemantikai háromszögek


Friday - Choosing the
FutureAd Astra - Open Wide
Címkék
Eligazodás végett
(21), Ankh (4), Crustatombe Records (1), Eagles Of Death Metal (1), Éjfény (1), Fact & Fiction (1), FlameDrop (1), GOTHOOM open air fest 6,66 (1), Heroes Never Die (1), Igor Mortis Vodka Klub (1), IN MOVEMENT (1), Just Four (1), Lars Szöke (1), Légó Club (1), Lord Dying (1), Pool Of Blood (1), Rock On! Fest (1), Saratan (1), Sollen (1), Trash (1), Vocalz And Chordz Productions (1), Whitesnake Tribute Band (1), X-Art Projekt (1), 11. Szabadszállási Amatőr Rockfesztivál - Július 23-25 (1), 1349 (1), 15. Jubileumi Harley-Davidson Open Road Festet (1), 16. Harley-Davidson Open Road fesztivál (2), 1984 (1), 1988 (1), 1993 (1), 1KillEmbrace (2), 2 napos tribute fesztivál a DürerKertben (1), 20. Arló Hellness Hétvége 2015 (3), 2012 (1), 2013-as lista (4), 2014-es lista (4), 2015-ös lista (1), 213 (Slayer Tribute) (8), 2Cellos (1), 30Y (9), 5. Zord Rocktábor (1), 6. Emlékkoncert Szolnokon (1), 70000 Tons of Metal (3), 8-as Műhely (1), 80's Hairbands Festival (1), A Storm Of Light (1), A Thousand Lost Civilizations (1), A W.A.S.P. (1), A-Cél Rock ’N Sport Klub (5), A-Cél Tehetségkutató (1), A-ha (4), A.M.D. (1), A38 (62), Abba (1), ABCD (1), Abnormal Thought Patterns (1), Abnormality (1), Aborted (6), Aborym (1), Abraham (1), Abraxan Hymns (1), Absolved (2), Abstract (5), Abysmal Dawn (3), AC/BC (1), AC/DC (3), Accept (8), Accord Management (3), Accuser (1), ACDC (1), Acid Victoria (2), Act of Defiance (3), Action (7), Ad Astra (13), Adagio (2), Ade (1), Adharma (1), Adrenaline Mob (2), Adrian Smith (1), Aeneis (1)
Partnereink