Warning: getimagesize(/var/wwwhosts/zenevilag.net/uploads/2014-12/Castrum-medievaluation.jpg) [function.getimagesize]: failed to open stream: No such file or directory in /var/wwwhosts/zenevilag.net/inc/dblayer.php on line 49
Castrum: MediEvaluation - lemezismertető
2015-01-12 07:34:55

Az ungvári (Ukrajna) CASTRUM neve nem gondolom, hogy ismeretlenül csengene a death metal undergound-jába beleborult személyek számára. Aki már régebb óta követi a földalatti zenéket, az a '90-es évek végén, a 2000-es években biztosan találkozott már a banda nevével, ugyanis a Bloodbucket Productions gondozásában akkoriban 3 anyaguk is napvilágot látott. A zenekar vezetője, Kontros Kornél (Cornelius) egy vérbeli underground arc, aki azon felül, hogy kompromisszumoktól mentesen vezeti csapatát már 20 éve, egy fanzine-t is szerkeszt, és helyben még koncertek szervezésére is futja idejéből. Ezekről bővebben a vele készített interúban olvashatsz ITT.

Mint említettem, a Castrum immáron 20 éves, ami nem kis dolog. Ennek az évfordulónak a tiszteletére jelent meg "MediEvaluation" nevű válogatás CD, mely digipack verzióban látott napvilágot a Bloodbucket Productions-nek köszönhetően, és 12 darab, eddig csak demókon fellehető dalt tartalmaz, melyeket maga Kornél válogatott össze.

Az első 4 szerzemény a csapat "Flames By Impiety" című demóját tartalmazza 1996-ból egy intro-val és egy hangulatos zongorás outro-val. A hangzás a kor demós anyagaihoz képest kifejezetten jó, mindössze az ének kerül kicsit jobban előtérbe. Zeneileg a csapat azóta is akkor kitaposott ösvényen halad, ami azt jelenti, hogy régisulis thrash/death metalt fülelhet a kedves zenehallgató. 

A következő korlenyomat a szintén 1996-ból származó "Pleasure In The Deeds of Horror" című demó három szerzeménye, mely szintén egy zongorás intro-val kezdődik, ami atomszféráját tekintve hasonlít a Morbid Angel "Blessed Are The Sick"-jén hallható zongorás darabokra. Az ezt követő "Gilles de Rais ("Le bon sire")" egy tempós és elég komplex darab remek dobtémákkal, míg a hetedik, hétperces "Calvary of Grandier" egy döngölős, néhol belassulós és egyben dallamos cucc, de semmivel sem kevésbé összetett, mint elődje. Az a nagy büdös igazság, hogy ha hasonlítani kéne a Castrum zenéjét más csapatokéhoz, akkor bajban lennék, ugyanis az a helyzet, hogy ha nem is egy minden tekintetben egyedi zene, az amit képviselnek, de mégsem vádolhatók másolással. Főleg '96-ból nézve a dolgokat.

A következő két nóta a 2006-os "Phenomenonsense" idejében íródott, melyek hangzásban is különböznek a 10 évvel az előtt társaiktól. Ezek közül a második a Judas Priest klasszikus "Breaking The Law"-ja (egész jól sikerült átiratról van szó), míg az érdekesebb a "Hatenourisher 2006", ami egy igazán jó brutkó darab. Változás, hogy míg az előző tételek esetében a banda korai énekese Georgius felelt a vokálokért, itt már Cornelius vette át ezt a szerepet. A dal amúgy - ha jól emlékszem - a Castrum koncerteken is el szokott hangzani, amin nem is csodálkozok, ugyanis összetettsége mellett is fogós.

A következő két nóta is a repertoár állandó része. A banda talán legjobb szerzeményéről van szó, mely két verzióban is szerepel a CD-n. Mindkettő 2009-ből. Mindenképpen az első változat a jobb, mert a második inkább próbtermi felvételnek tűnik, bár a dal értékéből ez sem von le semmit. Mindazonáltal, hogy dallamos, de emellett tempós, őrlésektől sem mentes tételről van szó.

Az utolsó szerzemény a korongon a címadó dal 2010-ből, ami meglepő mód egy középkori várjátékokat megidéző akusztikus gitártéma, mely végül is az anyag levezetésének is tekinthető.

Cornelius a már említett interjúban szót ejtett arról, hogy alapjaiban véve már elkészült egy friss Castrum nagylemezre való dal, és csak a stúdiózás van hátra. Erősen bízom benne, hogy 2015-ben túl lesz ezen a projekten a már pár éve állandó felállással dolgozó csapat, és végre egy friss produkciót is a kezemben tarthatok majd. Addig az érdeklődők kerítsék be ezt a válogatás CD-t (pl. az alábbi linkek egyikén), mert azon kívül, hogy egy kitartó csapat lenyomata, mellette hangulatában és hangzásában még a kor érzésvilágát is megidézi.

Dalok:

 1. Burial of the Affection (Intro)
 2. Book of Malediction
 3. Brand
 4. Undying Hatred (Outro)
 5. Tears of Eternal Expiation (Intro)
 6. Gilles de Rais ("Le bon sire")
 7. Calvary of Grandier
 8. Hatenourisher 2006
 9. Breaking the Law
 10. Controlled by Chaos
 11. Controlled by Chaos (Rough Mix)
 12. MediEvaluation

Tagok:

1-7 dal:
Georgius - ének
Cornelius - gitár, basszusgitár és billentyűk
Werkoff - dobok

8-9 dal:
Cornelius - gitár, ének
Roma - basszusgitár
Doni - dobok

10-11 dal:
Cornelius - gitár, ének
Rodion Sun Lion - basszusgitár
Doni - dobok

12. dal:
Cornelius - gitár, ének
Rodion Sun Lion - basszusgitár

További infók:
castrum.com.ua
https://www.facebook.com/castrum?fref=ts
https://castrum.bandcamp.com/releases
https://www.facebook.com/BloodbucketProductions

-feca-

Ajánljuk
Letöltések
Nagaarum - OORT


Nagaarum - OORT2


Exodikon - Végtelenbe zárva/Trapped in Infinity


GuilThee - Szemantikai háromszögek


Friday - Choosing the
FutureAd Astra - Open Wide
Címkék
Eligazodás végett
(21), Ankh (4), Crustatombe Records (1), Eagles Of Death Metal (1), Éjfény (1), Fact & Fiction (1), FlameDrop (1), GOTHOOM open air fest 6,66 (1), Heroes Never Die (1), Igor Mortis Vodka Klub (1), IN MOVEMENT (1), Just Four (1), Lars Szöke (1), Légó Club (1), Lord Dying (1), Pool Of Blood (1), Rock On! Fest (1), Saratan (1), Sollen (1), Trash (1), Vocalz And Chordz Productions (1), Whitesnake Tribute Band (1), X-Art Projekt (1), 11. Szabadszállási Amatőr Rockfesztivál - Július 23-25 (1), 1349 (1), 15. Jubileumi Harley-Davidson Open Road Festet (1), 16. Harley-Davidson Open Road fesztivál (2), 1984 (1), 1988 (1), 1993 (1), 1KillEmbrace (2), 2 napos tribute fesztivál a DürerKertben (1), 20. Arló Hellness Hétvége 2015 (3), 2012 (1), 2013-as lista (4), 2014-es lista (4), 2015-ös lista (1), 213 (Slayer Tribute) (8), 2Cellos (1), 30Y (9), 5. Zord Rocktábor (1), 6. Emlékkoncert Szolnokon (1), 70000 Tons of Metal (3), 8-as Műhely (1), 80's Hairbands Festival (1), A Storm Of Light (1), A Thousand Lost Civilizations (1), A W.A.S.P. (1), A-Cél Rock ’N Sport Klub (5), A-Cél Tehetségkutató (1), A-ha (4), A.M.D. (1), A38 (62), Abba (1), ABCD (1), Abnormal Thought Patterns (1), Abnormality (1), Aborted (6), Aborym (1), Abraham (1), Abraxan Hymns (1), Absolved (2), Abstract (5), Abysmal Dawn (3), AC/BC (1), AC/DC (3), Accept (8), Accord Management (3), Accuser (1), ACDC (1), Acid Victoria (2), Act of Defiance (3), Action (7), Ad Astra (13), Adagio (2), Ade (1), Adharma (1), Adrenaline Mob (2), Adrian Smith (1), Aeneis (1)
Partnereink