Warning: getimagesize(/var/wwwhosts/zenevilag.net/uploads/2016/11/LosoncziPeter.jpg) [function.getimagesize]: failed to open stream: No such file or directory in /var/wwwhosts/zenevilag.net/inc/dblayer.php on line 49
Crowhill Tales interjú: sok ígérgetés után jövőre meg fog jelenni az első nagylemez
2016-11-20 10:32:08

A 2005-ben alakult kisvárdai Crowhill Tales nem tartozik a hazai underground legdinamikusabb zenekarai közé. Fennállásuk óta még csak egy kislemezt sikerült tető alá hozniuk, ami 2013-ben látott napvilágot. Ellenben koncertezések tekintetében már némileg dolgosabb a thrash-death metal kvintett. A fennállás óta állandó tagcserékkel küszködő kelet-magyarországi csapatban nemrégiben újabb személyi változások történtek, valamint most november 25-én fut majd a Tales of Crowhill Fest elnevezésű esemény, mely immáron már harmadízben kerül megrendezésre. A zenekarral és a fesztivállal kapcsolatos ügyekről kérdeztem Losonczi Péter alapító-gitárost.

Szia Peti! Mi a helyzet manapság a zenekar háza táján?
Üdvözlet az olvasóknak! A legfontosabb hír most a zenekar körül, hogy megjelent a SHATTERED HARMONY single, amelyet már egy megújult felállású bandát mutat.

Másik fontos hír, hogy sajnos nemrégiben újabb tagcserék következtek be a zenekarban. Nem szeretjük a váltásokat, de néha a működéshez elengedhetetlen. Ezért is volt mostanában ilyen állóvíz szerű csendesebb időszakunk, mert Norbival (Hegedűs Norbert, alapító gitáros) éreztük, hogy változtatni kell, és ehhez meg kellett találni a megfelelő embereket. Nem mindenki akarta már ezt 100%-ig, amikor már „könyörögni” kell azért, hogy próbáljunk és komoly logisztikai feladvány az, hogy összeegyeztessük, hogy ki mikor ér rá, akkor el kell gondolkozni, azon, hogy miért ilyen nehéz ez, meg kell találni az okokat és meg kell oldani a problémát. A lényeg, most úgy érezzük, hogy egy tettre kész ötös jött össze, akik egy irányba húzzák a szekeret és bizakodunk abban, hogy ez sokáig így is marad. Egy biztos, nem minden felállásnál éreztem azt, hogy meg kell csinálni az első nagylemezt, de most határozottan azt érezzük, hogy eljött az idő.

Milyen okok vezettek a váltáshoz/váláshoz, honnan sikerült utánpótlást keríteni, stb.?
Énekes és dobos poszton volt váltás. Ebből a dobos csere az, ami nehezebb volt számunkra. Nemcsak azért mert nehéz a környéken megfelelő tudással rendelkező embert találni, hanem azért is, mert Gergő (Gazdag Gergő – ex-dobos) már 8 éve volt a zenekar tagja, és igazából nagyon sokat tett hozzá, zenei dolgokban egy hullámhosszon voltunk. Viszont sajnos olyan irányba fordult az élete, hogy a munka mellett már nem nagyon tudtuk egyeztetni a próbákat, és a lelkesedése sem volt már túl nagy. Úgy éreztük, mintha nem szórakozás lenne számára, hanem nyűg.

Csaba (Pálinkás Csaba – ex-énekes) meg amilyen nagy lánggal indult, úgy halt hamvába. Hamar elfogyott a lelkesedés, és a kreativitása is kevés volt, nem nagyon tudott a dalokhoz mit hozzá tenni.

A pótlást szerencsére elég hamar megtaláltuk Gáva József (dobok) és Zákány Alex (ének) személyében. Ők mindketten egy feltörekvő nyíregyházi modern metál zenekar, a Sinister Six tagjai jelenleg is. Az énekes posztra volt több jelöltünk is, meg is hallgattunk másokat, de Alex bizonyult minden téren a legjobbnak. Azóta sem bántuk meg hogy bevettük!

Tipikus underground kérdés, de muszáj feltennem: szerinted most mennyire mondható stabilnak, masszívnak a Crowhill Tales mostani felállása?
Úgy érzem, hogy most egy erős felállás jött össze, kitartó emberekkel. Az undergroundban legfontosabb a kitartás. Ebben a stílusban zenélni csak akkor szabad, ha az okoz örömöt, hogy zenélsz, Magyarországon durva extrém metálban nem lehet valódi sikereket elérni. Az anyagi oldala sohasem fog átlendülni pozitívba. Ez is csak egy hobbi, mint pl. a horgászat, ott sem azért veszel drága botot, hogy visszakeresd az árát, hanem azért, mert azzal jobban esik hajítani. Szóval, most jó hangulatban telnek a próbák, mindenki azért jár le, mert szereti csinálni, szeret zenélni. Ez a legfontosabb a mi szintünkön. Az esetleges apró siker pl. egy dicsérő kritika, egy jó hangulatú koncert pedig csak hab a tortán.

Zeneileg marad a régebben elkezdett thrash-death metal, vagy a személycserék némi változást is fognak hozni a zenébe?
A fő dalszerzők továbbra is mi vagyunk Norbival, ezért úgy gondolom, hogy a zenei irány az marad. A Before Birth EP-hez képest az énekben lesz változás, mert a power metálos él az Gerome (Gerome Grandpere – ex-énekes) távozásával már korábban eltűnt. Az Ő tiszta éneke az nyugati színvonalú volt, kár lett volna nem kihasználni. Mivel Alex nem tudja azon a szinten hozni a dallamos éneket, így az eltűnt a zenéből, vagy legalább is nem lesz olyan meghatározó. Alex az extrém hangokat elég jól tudja variálni, amit ki is akarunk használni.

A „Before Birth” EP még 2013-ban látott napvilágot. Tudom, hogy hosszú idő telt el azóta, de hogy emlékszel, milyen volt a fogadtatása? Sikerült eljuttatni a hallgatókhoz?
Az EP fogadtatása sokkal jobb volt a vártnál. Minden felületen dicsérő kritikákat kapott, rengeteg külföldi kritikát lehet róla találni a neten, amelyek egytől – egyig dicsérőek, de itthon is tetszett a kritikusoknak. A netes rádiók játszották a dalainkat, megjelentünk válogatás lemezeken (pl.: French Metal compilation ’’Dans la Gueule du Loup’’; Combat Nasal ’’Volume 9’’) Ezt kellett volna meglovagolni azzal, hogy megjelenik az első lemez, de sajnos Gerome és Zoli (Fekete Zoltán – ex-basszusgitáros) a legrosszabbkor hagyták el a zenekart és le is ült a történet.

Az elmúlt 3 és fél év alatt készültek e újabb szerzemények? Ha igen, akkor ezekre milyen sors vár?
Folyamatosan készültek dalok. Volt egy időszak, amikor nem nagyon erőltettük, mert már így is 3 lemeznyi anyagunk van. A tagcserék során meg mindig arra helyeztük a hangsúlyt, hogy koncertképes legyen az új felállás, és először mindig a már kész dalokat ráztuk újra gatyába. A jelenlegi felállás elérte azt a fázist, hogy koncertképessé vált, a következő lépcsőfok a kiválasztott dalok rögzítése lesz. A napokban be is mutattuk az új felállás első dalát SHATTERED HARMONY címmel, amelyet a youtube-on meg is tud mindenki hallgatni.

Lemezkészítésre nem adtátok 2013 óta a fejeteket, de élőben azért fel-felbukkantok a keleti régió (amennyire én tudom csak ott, de cáfolj meg bátran!) kisebb koncerthelyíségeiben. Miért nem sikerül az ország középső részébe is eljutnotok? Lehetséges, hogy ha lennének, akkor tudnátok újabb rajongókat szerezni magatoknak... Mit gondolsz?
Szívesen megyünk koncertezni bárhová az országban és határokon túl is. Azért ragadunk mindig a keleti régióban, mert az utazás drága, és egy klubtulaj sem fog nekünk kifizetni több tízezer forint útiköltséget, amikor el tud hívni egy környékbeli zenekart, akik eljönnek pár sörért meg gombokért. Persze ezt nem is várjuk el. Saját költségen meg nem minden fér bele, van az az összeg, amit már nem tudunk kifizetni azért, hogy szórakoztassunk.

A lemezkészítés folyamatosan tervben volt, de mindig csúszott a tagcserék miatt. Sajnos minden esetben a legrosszabbkor történtek a távozások. Kezdődött ott, hogy felvettük az első demo-t, még Tiborral (Balogh Tibor a zenekar első énekese) magyar szövegekkel, de Ő sajnos még az anyag megjelenése előtt távozott. Aztán jött Gerome, mivel ő párizsi születésű, francia anyanyelvű volt, kényszerből váltottunk angol szövegekre, ezért a demó anyagát újravettük angolul, ez lett a Before Birth EP. Rögvest el is kezdtük tervezni a nagylemez felvételeit, de ekkor távozott Zoli és Gerome. A következő felállás nem volt ütőképes igazán, ezért nem is nagyon tudtunk haladni ilyen irányba. A mostani váltásnál érzem azt, hogy a sok ígérgetés után jövőre meg fog jelenni a Crowhill Tales első nagylemeze! Hacsak valaki nem fog addig távozni hahaha…

Mennyire vagytok kapcsolatban a hazai thrash-death metal underground más zenekaraival?
A környékbeli zenekarokkal, mint pl. Nigromatia, Angerseed, Moon of Soul, jó a kapcsolatunk, sokszor segítünk egymáson. Ajánljuk egymást kluboknak, szervezőknek. Én személy szerint követem a magyar színteret és próbálok tervezgetni, hogy kivel lenne érdemes közös koncertet szervezni, vagy valamilyen más módon együttműködni.

November 25-én kerül megrendezésre Nyíregyházán a Tales of Crowhill Fest III. Mit kell tudni erről az eseményről, illetve ki a megálmodója ennek?
 A fesztivál névadója én voltam. Egyszer szerveztünk egy több zenekaros megmozdulást, és nevet kellett adni a gyereknek. Akkor gondoltam tovább a dolgot és próbáltam egy olyan nevet találni, ami köthető a zenekarhoz és esetleg folyatatható is az évek folyamán, ez lett a Tales of a Crowhill Fest. Tervem, hogy alulról építkezve egy neves rendezvénnyé nője ki magát, ahová el lehet hívni népszerűbb zenekarokat is, hogy Nyíregyházán is teret tudjon nyerni a súlyosabb metal. Eddig megtisztelt minket pl. a kassai Wastage, a Nigromantia, és a fesztivál égisze alatt adta visszatérő koncertjét a kultikus MOON OF SOUL zenekar is.

A III. fesztivál különlegessége, hogy headlinernek sikerült lehalásznunk a keleti régió legerősebb death metal brigádját, az ANGERSEED-et, akik elég régen jártak már Nyíregyházán, és emellett a mi rendezvényünk lesz a hivatalos bemelegítő partija a 2016.11.26-án megrendezésre kerülő debreceni FULL OF ANGER fesztiválnak!

Ezen kívül hol és mikor lesz látható a zenekar legközelebb, valamint mik a teveitek 2017-re?
Ahogy említettem elcsíphetőek leszünk Debrecenben a Full of Anger fesztiválon. December 9-én Budapesten a Showbarlangban, 10-én pedig Dunaújvárosban a Kaptár klubban leszünk láthatóak, szintén a Full of Anger Underground Metal Fesztivál keretein belül. További helyszínek szervezés alatt vannak, ezek a biztosak!

Ezt a kérdést nem tudom és nem is szeretném kihagyni: rendszeres koncertjárónak és CD gyűjtőnek ismerlek. Milyen koncerten voltál utoljára, valamint melyik a gyűjteményed legbecsesebb darabja, illetve van-e olyan CD, amiért képes lennél egy nagyobb összeget is kifizetni, ha birtokodban tudhatnád? Mi lenne az?
Utoljára az EVERGREY koncertjén voltam, előtte a KAMELOT-ot tekintettem meg. Ki nem hagytam volna WARREL DANE szólózenekarának koncertjét sem, Ő és a NEVERMORE nagyban meghatározta a mindennapjaimat és teszi azt mind a mai napig. Idén még nagyon sok koncert van betervezve pl.: Exodus/Obituary; Overkill/Crowbar; Amon Amarth, Iced Earth, és már a jövő évi naptáram is szépen telik.

A CD fronton amit nagy eredménynek tartok, hogy néhány hete sikerül beszereznem a CONCEPTION diszkográfia utolsó darabját, így már mind a 4 lemezüket eredetiben birtokolom. Ez régi vágyam volt. Nagyon sok lemezt szeretnék még beszerezni, ilyen pl. a NEVERMORE – Believe in Nothing kislemeze, ezért nagyobb összeget is kifizetnék habozás nélkül. Fizettem már sokat CD-ért, ilyen volt az egyes SANCTUARY első kiadása, vagy a kettes CONCEPTION. Ezek a lemezek és a rajtuk lévő dalok sokkal többet nyújtanak egy darab műanyagnál, ezt csak az igazi fanatikusok érthetik.

Köszi szépen a válaszokat!

Én köszönöm a lehetőséget! További sok sikert és kitartást kívánok az oldalhoz!

Ajánljuk
Letöltések
Nagaarum - OORT


Nagaarum - OORT2


Exodikon - Végtelenbe zárva/Trapped in Infinity


GuilThee - Szemantikai háromszögek


Friday - Choosing the
FutureAd Astra - Open Wide
Címkék
Eligazodás végett
(21), Ankh (4), Crustatombe Records (1), Eagles Of Death Metal (1), Éjfény (1), Fact & Fiction (1), FlameDrop (1), GOTHOOM open air fest 6,66 (1), Heroes Never Die (1), Igor Mortis Vodka Klub (1), IN MOVEMENT (1), Just Four (1), Lars Szöke (1), Légó Club (1), Lord Dying (1), Pool Of Blood (1), Rock On! Fest (1), Saratan (1), Sollen (1), Trash (1), Vocalz And Chordz Productions (1), Whitesnake Tribute Band (1), X-Art Projekt (1), 11. Szabadszállási Amatőr Rockfesztivál - Július 23-25 (1), 1349 (1), 15. Jubileumi Harley-Davidson Open Road Festet (1), 16. Harley-Davidson Open Road fesztivál (2), 1984 (1), 1988 (1), 1993 (1), 1KillEmbrace (2), 2 napos tribute fesztivál a DürerKertben (1), 20. Arló Hellness Hétvége 2015 (3), 2012 (1), 2013-as lista (4), 2014-es lista (4), 2015-ös lista (1), 213 (Slayer Tribute) (8), 2Cellos (1), 30Y (9), 5. Zord Rocktábor (1), 6. Emlékkoncert Szolnokon (1), 70000 Tons of Metal (3), 8-as Műhely (1), 80's Hairbands Festival (1), A Storm Of Light (1), A Thousand Lost Civilizations (1), A W.A.S.P. (1), A-Cél Rock ’N Sport Klub (5), A-Cél Tehetségkutató (1), A-ha (4), A.M.D. (1), A38 (62), Abba (1), ABCD (1), Abnormal Thought Patterns (1), Abnormality (1), Aborted (6), Aborym (1), Abraham (1), Abraxan Hymns (1), Absolved (2), Abstract (5), Abysmal Dawn (3), AC/BC (1), AC/DC (3), Accept (8), Accord Management (3), Accuser (1), ACDC (1), Acid Victoria (2), Act of Defiance (3), Action (7), Ad Astra (13), Adagio (2), Ade (1), Adharma (1), Adrenaline Mob (2), Adrian Smith (1), Aeneis (1)
Partnereink