Warning: getimagesize(/var/wwwhosts/zenevilag.net/uploads/2012-09/Eclipse-of-the-Sun-2012-front.jpg) [function.getimagesize]: failed to open stream: No such file or directory in /var/wwwhosts/zenevilag.net/inc/dblayer.php on line 49
Eclipse of the Sun: Symbols
2012-09-04 19:56:34

A székesfehérvári Eclipse of the Sun még 2008-ban alakult Duath néven. A banda egész addig death metalban utazott, míg 2009-ben – egy énekes váltásnak köszönhetően - nem csatlakozott hozzájuk Szőlőssi Dániel. Az ő beszállásával vált a korábbi tagok számára nyilvánvalóvá, hogy stílust kell váltani. Ennek köszönhetően lettek Eclipse of the Sun. 2010-ben Fekete Zoltán gitáros személyében még egy taggal bővült a zenekar. A csapat 2011-ben jelentette meg első hanganyagát, mely egy ötdalos demó képében manifesztálódott.

2012-ben újabb tagcserére kényszerültek a srácok, miközben elkészült legújabb, Symbols címre hallgató EP-jük.

A banda által képviselt zenei stílus megnevezése az epikus doom. E nemes és fennkölt stílusnak magam is jó pár előadóját szeretem (Candlemass, While Heaven Wept).

Az EOTS által játszott muzsika nem ennek a két említett bandának az árnyékában fogant. Nem állítom, hogy eredeti amit csinálnak, de az biztos, hogy idehaza nem sokan művelik ezt a fajta zenét. A hangulat a durvább, hörgősebb ének esetében (Bleeding Darkness, Collide) leginkább a My Dying Bride-hoz áll a legközelebb. Míg a dallamosabb tételeknél – Roads – a német dark rock/metal-os Lacrimosa érzésvilágát idézik fel bennem. Ennek függvényében úgy gondolom érdemes ezt a két vonalat külön elemezni egy picit.

A MDB-os részekre ráerősít a gitáros srácok riffelési technikája, mely sokszor közel áll az angol doomszterek által művelt témázásokhoz. Ezekben a picit durvább részekben igyekeznek az ének révén sokszínűvé tenni a nótákat. Ez rendben is lenne. Kivéve, amikor a szárnyaló, dallamosabb énektémák kerülnek terítékre. Sajnos ezekhez a részekhez a Dani hangja még képzetlen, de az ötletek jók (érdekes, hogy az első demót ezek az énektémák jobban ültek).

Az EP-n két változatban is helyt kapott a Roads című tétel. Az egyik egy zongorás, gitáros, dobos formában, míg a másik egy egy szál akusztikus gitárral elővezetett dal képében. Lényegében mindkettő ugyanazt a hangulatot hordozza. Ha egyszer lesz nagylemez, akkor kettő közül bármelyiket rápréselhetik majd. Így is, úgy is jó a nóta. Ennél a dalnál érződik a Lacrimosa világa. Szomorkás, darkos hangulatú némi kelties (ez már az első demó óta a srácok sajátossága) billentyű aláfestéssel díszített darab. Minél többször hallgatom, annál jobban tetszik.

A másik, ami sokat dob a produkció minőségén, az az angolul elővezetett dalok akcentusmentessége. Tisztán érthetők a dalok szövegei, ami sok más hazai banda átka.

Még három dolog maradt, ami szerintem lényeges ebben a stílusban:
1. sikerült jó és fogós dallamokat írni, ami sosem egyszerű feladat;
2. hiányoznak a jóféle, hangulatos gitárszólók. Ezek nélkül sajnos nem lehet majd boldogulni, így a dalszerkezeteket a jövőben jó lenne színesíteni ezekkel;
3. harmóniák. Ezek terén sem szűkölködik az EOTS.

A banda tervezi egy nagylemez felvételét. Kívánom, hogy sikerüljön nekik és hagyják el róla mostani gyermekbetegségeiket.

http://www.eclipseofthesun.fw.hu

Dalok:
Blinding darkness
Roads
Collide
Roads  (acoustic - bonus version)

Tagok:
Szöllősi Dániel - gitár, ének
Fekete Zoltán – gitár
Kantár György – basszus
Várkonyi Róbert – dob

-feca-
 

Ajánljuk
Letöltések
Nagaarum - OORT


Nagaarum - OORT2


Exodikon - Végtelenbe zárva/Trapped in Infinity


GuilThee - Szemantikai háromszögek


Friday - Choosing the
FutureAd Astra - Open Wide
Címkék
Eligazodás végett
(21), Ankh (4), Crustatombe Records (1), Eagles Of Death Metal (1), Éjfény (1), Fact & Fiction (1), FlameDrop (1), GOTHOOM open air fest 6,66 (1), Heroes Never Die (1), Igor Mortis Vodka Klub (1), IN MOVEMENT (1), Just Four (1), Lars Szöke (1), Légó Club (1), Lord Dying (1), Pool Of Blood (1), Rock On! Fest (1), Saratan (1), Sollen (1), Trash (1), Vocalz And Chordz Productions (1), Whitesnake Tribute Band (1), X-Art Projekt (1), 11. Szabadszállási Amatőr Rockfesztivál - Július 23-25 (1), 1349 (1), 15. Jubileumi Harley-Davidson Open Road Festet (1), 16. Harley-Davidson Open Road fesztivál (2), 1984 (1), 1988 (1), 1993 (1), 1KillEmbrace (2), 2 napos tribute fesztivál a DürerKertben (1), 20. Arló Hellness Hétvége 2015 (3), 2012 (1), 2013-as lista (4), 2014-es lista (4), 2015-ös lista (1), 213 (Slayer Tribute) (8), 2Cellos (1), 30Y (9), 5. Zord Rocktábor (1), 6. Emlékkoncert Szolnokon (1), 70000 Tons of Metal (3), 8-as Műhely (1), 80's Hairbands Festival (1), A Storm Of Light (1), A Thousand Lost Civilizations (1), A W.A.S.P. (1), A-Cél Rock ’N Sport Klub (5), A-Cél Tehetségkutató (1), A-ha (4), A.M.D. (1), A38 (62), Abba (1), ABCD (1), Abnormal Thought Patterns (1), Abnormality (1), Aborted (6), Aborym (1), Abraham (1), Abraxan Hymns (1), Absolved (2), Abstract (5), Abysmal Dawn (3), AC/BC (1), AC/DC (3), Accept (8), Accord Management (3), Accuser (1), ACDC (1), Acid Victoria (2), Act of Defiance (3), Action (7), Ad Astra (13), Adagio (2), Ade (1), Adharma (1), Adrenaline Mob (2), Adrian Smith (1), Aeneis (1)
Partnereink