Warning: getimagesize(/var/wwwhosts/zenevilag.net/uploads/2016/09/Band01.jpg) [function.getimagesize]: failed to open stream: No such file or directory in /var/wwwhosts/zenevilag.net/inc/dblayer.php on line 49
Lycanthropia: újra lendületben a dunaújvárosi death metal banda
2016-09-13 07:38:23

A dunaújvárosi Lycanthropia nem tartozik a hazai death metal underground ismertebb csapatai közé. A banda a 2008-as megalalkulás óta mindössze egy háromdalos kislemezt hozott ki 2013-ban, mely komolyabb promóció nem követett, ugyanis egy kényszerszünet derékbatörte az addigi lendületet. Ez a pihenő ez évig tartott, amikor is a banda megújult tagsággal és friss energiákkal felvértezve vetette bele magát a dalszerzésbe, és hamarosan koncerteken is elérhetők lesznek.

Sziasztok! Magam sem nagyon vagyok képben a zenekart illetően, ezért magam is nagyon örülnék, ha bemutatnátok az olvasóknak: ki(k), mikor és milyen megfontolásból alakította/ák?Szia, üdvözöljük a Zenevilág.net olvasóit.
Laci: A zenekart jómagam alapítottam Gáborral együtt, 2008 második felében, miután egy előző kezdetlegesebb formációból kiváltunk. Gábort én invitáltam a régi zenekaromba, ahol gyorsan kiderült, hogy nagyon egy hullámhosszon vagyunk és hasonlóak a zenei elképzeléseink. Ez 2006-ban volt, azóta is a legjobb barátok vagyunk. Mint említettem, ez a csapat még elég kezdetleges volt, bár mi is még csak ismerkedtünk a hangszereinkkel, de úgy döntöttünk, hogy a továbblépés érdekében kilépünk és megvalósítjuk az elképzeléseinket egy saját projektben. Így hívtuk életre a Lycanthropia-t. Az első hónapokban csak ketten voltunk, de már ekkor elkezdtünk saját dalokat írni és tagokat keresni a hiányzó posztokra. Ez után hosszas próbálkozások következtek, több embert kipróbáltunk mire 2010-ben sikerült egy stabil felállást a magunkénak tudni. Zsichla Ádámmal a dobok mögött kezdtük el trióban a próbákat és egy év múlva adtuk az első koncertünket itt helyben, Dunaújvárosban. 

A zenekar tagjai, ha jól rémlik, más formációból is ismerősök lehetnek. Hol muzsikáltok még a Lycanthropia-n kívül?
Laci: 2013 nyarán zenei nézeteltérések miatt Ádám elhagyta a zenekart, így ketten maradtunk és hosszabb szünet következett, mivel nem tudtuk pótolni a hiányt és így élőben sem játszottun, majd 3 évig. Míg a Lycanthropia jegelve volt addig kaptunk egy két felkérést más zenekarokból.
Gábor: Én 2014-től a Neck  Sprain gitárosa lettem. Laci pedig egy helyi projektben zenélt.

Honnan ered a banda elnevezése? Magam egyértelműen a horrorfilmek irányából sejtem a forrást? Ha igen, akkor van konkrét film, amit forrásnak, vagy hatásnak vélhetünk?
Laci: Egyáltalán nem rossz a megközelítésed, de nem a filmek világából jött a név, hanem egy különleges esetekkel foglalkozó könyvet olvastam és abban bukkantam rá erre a jelenségre. A Lycanthropia, az én tudomásom szerint, egy regisztrált betegség, tulajdonképpen egy emberi veszettség. Egyből magával ragadott a név - minden tekintetben - csengésre és jelentés-tartalomra egyaránt. Teljesen tükrözi a zenei világunkat, utal az agresszióra, az elborultságra, sötétségre és egyfajta misztérium is van benne, a véleményem szerint.

Műfajilag egyértelműen death metal amit műveltek. Kik a kedvenceitek a stíluson belül?
Igen, egyértelműen! A közös kedvenceink igazából a műfaj legnagyobb zenekarai, párat megemlítek, Morbid Angel, Nile, Vader, Behemoth, Slayer, Cannibal Corpse…

Csakis death metal, vagy lágyabb dolgok is szólnak a lejátszóitokban? Mennyire vagytok nyitottak más metal stílusok felé?
Az alapvetéseken kívül igazából mindenki sokféle zenét hallgat. Ádám jobban kedveli a modernebb zenéket, de nálunk a P. Mobiltól kezdve a Napalm Death-ig nagyon széles a skála. Sok helyről merítünk és nem feltétlenül csak a zenéből! Más műfajokban is vannak dolgok amiket szeretünk és hatással vannak ránk, de amit tőlünk hallani fognak az emberek az mindig színtiszta death metal lesz!

Milyen hanganyagokkal rendelkeztek ezidáig? Mit lehet tudni ezekről? Kaphatók fizikai formában is, vagy csak online tettétek elérhetővé ezeket?
2013 tavaszán jelent meg a "Third World Apocalypse" című három számos EP-énk! Ezt is még a trió felállásban készítettük egy házi stúdióban. Fizikai formában nem tettük elérhetővé, de youtube-on, soundcloud-on  vagy a zenekar facebook-os oldalán, bárki meg tudja hallgatni.

Milyenek voltak a visszajelzések - akár a közönség, akár a sajtó felől nézve?
Laci: Szélesebb körben még nem tudtuk bemutatni, mivel az EP megjelenése után volt a hosszú kényszerszünet. A szünet előtt itt helyben tudtunk adni pár koncertet. A közönség nagyon jól fogadta, igaz sok barátunk van itt és tudták, hogy mire számíthatnak, de nagyon jól esett, hogy viszonylag sokan megnéztek minket. Továbbá az Interneten is elég sok pozitív visszajelzés érkezett, aminek természetesen nagyon örülünk, de ezektől eltekintve igazi kritikát még nem kaptunk. Sok helyen kell még játszanunk, hogy komolyabb dolgokat le tudjunk szűrni.

Íródtak-e újabb szerzemények az utolsó anyag óta? Ha igen, akkor esetleg van kilátás újabb Lycanthropia dalcsokor megjelenésére?
Gábor: Ádám visszatérésével és Bozó Gyulával kiegészülve, 2015 év végén állt össze újra a zenekar és megkezdődtek újra az intenzív próbák! Három hónap elteltével rögzítettük az első saját dalunkat amit még 2010-ben írtunk és az EP-ről lemaradt! Ez a felvételtől a keverésig a zenekar saját munkája, igazából arra szántuk hogy legyen valami újdonság és jele annak hogy újra aktív a horda. A megjelent négy szám mellett már több mint 10 új szerzemény vázlata van meg, elkezdtük feldemózni őket, folyamatosan dolgozunk rajtuk. Most mindenképpen arra koncentrálunk, hogy formába hozzuk magunkat és egy ütőképes műsorral kezdjünk el koncertezni, ahol már új számokat is fogunk játszani. Következő anyag amit tervezünk az egy teljes nagy lemez lesz és pár EP-s dalt újra felveszünk.

Volt-e módotok bemutatni ezeket a dalokat élőben? Milyen nyaratok volt koncertezést tekintve? Helyi csapatként felléptetek-e a Rockmaratonon?
Az eddig kiesett idő miatt nem állt módunkban játszani, hiszen nem voltunk aktívak. Nagyon szeretjük a Rockmaratont,sok éve járunk, mindenképp szeretnénk játszani ott játszani a jövőben

Nekem úgy tűnik, hogy a hazai underground megoszlik Debrecen, Borsod, Szeged és Budapest között (mégha kicsit ez sarkítva is van így). Az ezen körökön belül lévő csapatok egy része nyitott és jó kapcsolatot ápol más környék más - szintén - nyitottabb csapataival és cserekoncerteket szerveznek egymásnak. Viszont vannak zárkózottabb gárdák is. Mit gondoltok erről? Dunaújváros etekintetben mennyire jó hely egy death metal formáció számára? Vannak más hasonszőrű bandák is arrafelé?
Ezt nagy vonalakban mi is így látjuk, bár egyes régiókból nem sok információnk van. Viszont a mi szintünkön nagyon fontos az összefogás és nálunk abszolút működik a cserekoncertezés és mindenkinek kell helyi erő. Nem vagyunk  zárkózottak, minden lehetőség érdekel. Ami számunkra jó, hogy itt, Dunaújvárosban sokat segítünk egymásnak, így viszonylag elég sok embert meg lehet mozgatni. Szerintünk kb. ugyanannyira, mint bármilyen más metal műfaj, de az sokat számít hogy az emberek már jóval nyitottabbak a brutálisabb zenék felé - szerintünk. A  helyi zenekarok közül a The Morning Star-t  emelnénk ki, nekik már több lemezük is van és ott van még a Morhord is. Ők játszanak hasonló zenét és mindketten segítettek is nekünk. 

Ti milyen kapcsolatot ápoltok a többi magyar underground zenekarral? Van-e az előzőleg felsoroltak között olyan terület, melynek adott csapataival/csapatával jobb kapcsolatot ápoltok, mint máséval? Mennyire tartod összetartónak a hazai underground-ot?
Sok amatőr zenekart ismerünk országszerte és a mi tapasztalataink szerint teljesen pozitív a helyzet ilyen téren. 

Mik a zenekar tervei pl. az elkövetkező egy évet tekintve?
Most az új dalok csiszolásán és a felkészülésen van a hangsúly, idén még biztosan nem lesz koncertünk, de jövőre mindenképpen megfordulunk pár helyen. Ezek után a lemezanyag elkészítése és az akörüli munkálatok elvégzése lesz a cél!

Lycanthropia:
Ruff László - éek, basszusgitár
Suplicz Gábor Bernát - szólógitár  
Bozó Gyula - szólógitár
Zsichla Ádám - dob

Facebook: https://www.facebook.com/OfficialLycanthropia/?fref=ts

-feca-

Ajánljuk
Letöltések
Nagaarum - OORT


Nagaarum - OORT2


Exodikon - Végtelenbe zárva/Trapped in Infinity


GuilThee - Szemantikai háromszögek


Friday - Choosing the
FutureAd Astra - Open Wide
Címkék
Eligazodás végett
(21), Ankh (4), Crustatombe Records (1), Eagles Of Death Metal (1), Éjfény (1), Fact & Fiction (1), FlameDrop (1), GOTHOOM open air fest 6,66 (1), Heroes Never Die (1), Igor Mortis Vodka Klub (1), IN MOVEMENT (1), Just Four (1), Lars Szöke (1), Légó Club (1), Lord Dying (1), Pool Of Blood (1), Rock On! Fest (1), Saratan (1), Sollen (1), Trash (1), Vocalz And Chordz Productions (1), Whitesnake Tribute Band (1), X-Art Projekt (1), 11. Szabadszállási Amatőr Rockfesztivál - Július 23-25 (1), 1349 (1), 15. Jubileumi Harley-Davidson Open Road Festet (1), 16. Harley-Davidson Open Road fesztivál (2), 1984 (1), 1988 (1), 1993 (1), 1KillEmbrace (2), 2 napos tribute fesztivál a DürerKertben (1), 20. Arló Hellness Hétvége 2015 (3), 2012 (1), 2013-as lista (4), 2014-es lista (4), 2015-ös lista (1), 213 (Slayer Tribute) (8), 2Cellos (1), 30Y (9), 5. Zord Rocktábor (1), 6. Emlékkoncert Szolnokon (1), 70000 Tons of Metal (3), 8-as Műhely (1), 80's Hairbands Festival (1), A Storm Of Light (1), A Thousand Lost Civilizations (1), A W.A.S.P. (1), A-Cél Rock ’N Sport Klub (5), A-Cél Tehetségkutató (1), A-ha (4), A.M.D. (1), A38 (62), Abba (1), ABCD (1), Abnormal Thought Patterns (1), Abnormality (1), Aborted (6), Aborym (1), Abraham (1), Abraxan Hymns (1), Absolved (2), Abstract (5), Abysmal Dawn (3), AC/BC (1), AC/DC (3), Accept (8), Accord Management (3), Accuser (1), ACDC (1), Acid Victoria (2), Act of Defiance (3), Action (7), Ad Astra (13), Adagio (2), Ade (1), Adharma (1), Adrenaline Mob (2), Adrian Smith (1), Aeneis (1)
Partnereink