Warning: getimagesize(/var/wwwhosts/zenevilag.net/uploads/2017/01/16117775_10206116794639067_142210762_n.jpg) [function.getimagesize]: failed to open stream: No such file or directory in /var/wwwhosts/zenevilag.net/inc/dblayer.php on line 49
Watch My Dying: rengeteg az ötlet, és szeretnénk végre megtörni a 3év per újvéemdéanyag-rutint - interjú Veres Gáborral
2017-01-16 19:27:35

A 3 évvel a 2013-ban kiadott „4.1” EP megjelenése után a tavalyi év végén végre napvilágot látott a Watch My Dying legújabb kiadványa, mely a frappáns „4.2” címet viseli. Az anyag megjelenését néhány nappal ezelőtt követte a Stagediving fesztiválon egy koncert, ahol sajnálatos módon elbúcsúzott a zenekartól Maczák Márk dobos. Az új anyag és a tagcsere apropójaként volt miről kérdeznem Veres Gábort, a banda énekesét.

- Szia Gábor! Üdv a Zenevilág oldalán! A 4.1 után végre elkészült a 4.2., amely 3 évet váratott magára. Az albumot hallgatva én úgy érzem, hogy a koncepció maradt a régi.:) Te hogyan jellemeznéd a 4.2 szerzeményeit?
Elég nehéz időszakban születtek, de ez minden eddigi WMD anyagra igaz. Valószínűleg ilyen állapotban tudunk csak dalt írni, vagy nem tudom. Zeneileg most igyekeztünk egységesebbet összerakni a 4.1-nél, ami az eddigi leginkább tudatosan kísérletező anyagunk volt. Most Sanyira bíztuk a dalszerzést, és ezért van közelebb a régebbi Wmd-hangulathoz. A szövegeket igyekeztem letisztultabbra venni, nem tudom, mennyire sikerült, nem az én dolgom eldönteni.

- Amúgy a dalok könnyen összeálltak? Mennyi ideig tartottak a stúdió munkálatok?
Zeneileg nagyon gyorsan megvan egy-egy dal, szinte egy-két nap alatt kaptuk az új demókat Sanyitól. A szövegírás meg nehéz ügy, nagyon utálok írni, egy kínszenvedés. Egyrészt hogy a ritmikáknak megfelelő szótagszámok úgy jöjjenek ki, hogy megmaradjon az eredeti gondolat, értelmezhető legyen csak olvasva, zene nélkül is...másrészt meg nem lehet ilyeneket összerakni légből kapottan, ezek mind megélt dolgok. Nagyon nehéz újraélni ezeket a helyzeteket, hogy sorról-sorra meglegyen minden. A stúdiózás elég rapszódikusan megy nálunk, mivel a zéróhoz tendál a szabadidőnk. Ezáltal hosszas időpontegyeztetések szükségesek, de pillanatok alatt fent van minden. Egy-egy hangszer pár óra alatt felvételre kerül mindig. Énekkel nekem egy-két dal/nap a kényelmes, mert sok sávot csinálok mindig a szólamokhoz. Leginkább a keverés, ami sokáig tart, mert elég határozott elképzelése van mindenkinek, hogy mit szeretne hallani.

- Mesélj az "Elválasztás kora" c. tételről, amelynek szövege egy Facebook post hozzászólásaiból lett összeollózva...
Az Elválasztás korához eredetileg megvolt egy elég markáns szövegötlet. Arról szólt volna, hogy milyen éket ver az emberek közé a politika, hogy virágzik az „oszd meg és uralkodj“ elve. Hiányzott néhány sor, mint általában, és másnapra énekfelvétel volt kitűzve. Gyakran fordulnak elő a hétköznapi nyelvhez képest szokatlan szókapcsolatok a szövegeinkben, mint az agglomerált háló, gondos legyek, irattartó-kar és hasonlók. Így a barátainktól gyakran kapunk vicces beszólásokat, hogy ezt meg azt rakjuk bele a sorok közé, mert annyi marhaság belefér... Az ugrott be, hogy mekkora móka lenne, ha ezt egy kicsit közösségi jellegű alkotássá tennénk, így a hiányzó részekhez kértem néhány ötletet egy facebook-posztban. Na, ezután elszabadult a pokol, sorban kaptuk a hozzászólásokat. Eszünkbe se jutott volna, hogy ennyire aktív lesz mindenki. Olyan hangulata lett ennek a kis akciónak, mint amikor az iskolában közösen írnak verset a gyerekek, azt sem tudva, hogy miről fog szólni, biztosan mindenki ismeri ezt a játékot... Szóval a végére engem is teljesen elkapott ez a lendület, kukáztam az eredeti szöveget, aminek a címe megmaradt azért. Kb. két óra alatt egy viszonylag laza gondolatmenetre sikerült felfűzni a legjobb sorokat. A refrén felét én tettem hozzá sok nevetés közben, hogy „minden mondat értelmetlen szótaghalmaz“. Az énekfelvétel közben is fogtuk a fejünket, hogy mieeeeeeez, hát nem hiszem el... Aztán a végeredmény a zord zenével és végig üvöltve viszont egyáltalán nem lett komikus, de ha visszagondolok, nagyon jól szórakoztunk mindannyian.

- Eddig csak pozitív kritikát olvastam az anyagról. Te mennyire vagy elégedett a végeredménnyel?
Én már olvastam nem annyira pozitívat is, olyan szeretve ledorgálót, de komolyabb fikát tényleg nem kaptunk, legalábbis szembe. Én ezt most sokkal kerekebbnek érzem, mint a 4.1-et, ösztönösebb és keresetlenebb is a szó jó értelmében.

-Készül majd klip az új kiadványhoz? Egyáltalán tervezitek?
Rengeteg videóötletünk van állandóan, ha lenne annyi időnk és pénzünk, amennyit szeretnénk, akkor minden dalra lenne valami képi illusztráció. Viszont nagyon sokat tanultunk azóta, amióta a Youtube lenyomta a tévéket, és most már nem gondolkodunk olyan megoldásokon, amik csak azért készülnek, hogy „valami legyen“. Biztos, hogy nem csinálunk többé koncertfelvételekből összevágott „klipet“, kamu stúdióvideót, és hasonlókat, mert a könyökén jön ki az embereknek és senki sem nézi ezeket. Egy minimál, egy darab borítóképpel felrakott szöveges videónknak nagyobb a nézettsége, mint az 569. egykamerás felvételekből összevágott „hivatalos“ sötét koncertklipnek, úgyhogy ilyenekkel nem túráztatjuk többé magunkat. Több videót tervezünk mindenképpen még. Mivel úgy érezzük, hogy az összes hasonló kártyát kijátszottuk már a 18 év alatt, amit bárki más, most már egész gátlástalanul azt csinálhatjuk, amit akarunk. Amiatt sem kell már aggódni, hogy többen vagy kevesebben nézik meg, ha telefonnal veszünk fel valamit, vagy heteket töltünk vágással, meg effektezünk, annyira, de annyira mindegy, nem a technikán múlik semmi, hanem az ötleteken.

- 13-án a Stagediving Fesztiválon zúztatok, itt lépett fel veletek utoljára Maczák Márk. Milyen volt a buli? Hogyan fogadta a nagyérdemű Márk távozását?
Márkot igazán megszerette a közönségünk, mert nagyon kedves és vicces srác, és egy igazi, kiváló rockdobos. Szeretett volna több időt tölteni a saját projektjeivel, amikkel többet is terveznek koncertezni, ezt megértettük, elfogadtuk, jóban vagyunk továbbra is. A koncert előtt megkérdeztük, hogy mit szeretne utolsó dalként lenyomni velünk, a Fényérzékenyt választotta. Ahogy letette a végén dobverőket, már toltuk is a kezébe a pezsgőt, kicibáltuk a cucc mögül, nagy tapsot kapott.

- Kiderült, hogy Márk helyére Szanics "Rico" Richárd került, ő az Eye For I zenekar tagja. Akadtak még jelentkezők a dobos posztra? Richárd tudatos választás volt?
Őszintén szólva túl sok energiát nem tettünk a doboskeresésbe. Első körben végighívtuk azokat, akiket ismertünk személyesen, persze ők vagy foglaltak voltak, vagy már befejezték a zenélést. Utána jöttek az ismerősök ismerősei. Volt néhány szempont, amit nagyon fontosnak tartottunk, és ezeknek Rico felelt meg a leginkább. Előzőleg nem ismertük egymást, és külön öröm volt, hogy amellett, hogy jól játszik és képzett, egy kedves és intelligens fickó.

- Több koncerten vagytok túl. Az elmúlt három év legjobb bulija?
Mindenképpen az idei Stagediving volt hosszú évek óta a legjobb WMD koncert. Pont olyan volt, mint amit amilyet bármelyik zenész leírna, hogy milyen lenne élete legjobb estéje. Mikor lement Márk utolsó dala, volt egy kis összeborulás meg hihetetlenkedés, de közvetlenül utána két perccel már Ricót mutattuk be és lejátszottunk vele két dalt a ráadásnál. Annyira hidegrázós volt, és annyi adrenalinnal volt tele mindenki, hogy soha nem fogjuk elfelejteni.

- Imádom az Arlói Hellness hétvégéket és a 2016-os rendezvény egyik apropója a WMD volt... Zseniális koncertet láthattunk, hallhattunk tőletek, valamint a Remorse brigáddal is volt egy közös produkciótok.:) Te hogyan élted meg ezt az eseményt?
Arló nekem egy hihetetlen dolog mindig, tényleg mindenkinek szíve csücske, aki csak oda jár, és ettől is más mint a többi nyári rendezvény. Egy régi zenekarral vagy 20 évvel ezelőtt már játszottam azon a helyszínen, és olyan oda visszamenni, mint egy időutazás. Arról már nem is beszélve, hogy a Remorse volt az egyik első magyar thrash zenekar, akiket életemben hallottam, szerintem még borotválkoznom sem kellett, mikor először kézhez kaptam tőlük egy kazettát, és Zsoltiék azóta is aktívak! Elképesztő kitartás és energia, amit tanulhat tőlük az ember.

- WMD koncertek 2017-ben?
Nagyon kreatív évre készülünk, rengeteg az ötlet, és szeretnénk végre megtörni a 3év/újvéemdéanyag-rutint. Új alapokra fogjuk idén tenni az egész gépezetet. Semmi értelmét nem látjuk évről-évre ugyanazoknak a kötelező köröknek, azokból már kihoztunk mindent, amit lehetett. Nagyon komolyan új fejezetet szeretnénk nyitni, és másképpen csinálni sok dolgot. Nem tervezünk sok fellépést 2017-re, de annál többet lehet majd hallani rólunk idén.

- Zárszóként még megtudhatjuk, hogy számíthatunk újabb Jolana Blastbeat szerzeményekre?
Mivel kevés Wmd koncert lesz, ezért erre is több idő marad majd. Vagy öt szám alapjai készen is vannak már. Ezt most egy tisztességes hosszúságú demó lesz, kevesebb hülyéskedéssel, sokkal gyorsabb és keményebb dalokkal. Szeretnék vagy 25 tracket, vendégeket, videót, és hogy tudomásul vegye mindenki, hogy a JBB a fő zenekarom, a WMD csak másodállás. :-)

https://www.facebook.com/WatchMyDying/

Andóca

Ajánljuk
Letöltések
Nagaarum - OORT


Nagaarum - OORT2


Exodikon - Végtelenbe zárva/Trapped in Infinity


GuilThee - Szemantikai háromszögek


Friday - Choosing the
FutureAd Astra - Open Wide
Címkék
Eligazodás végett
(21), Ankh (4), Crustatombe Records (1), Eagles Of Death Metal (1), Éjfény (1), Fact & Fiction (1), FlameDrop (1), GOTHOOM open air fest 6,66 (1), Heroes Never Die (1), Igor Mortis Vodka Klub (1), IN MOVEMENT (1), Just Four (1), Lars Szöke (1), Légó Club (1), Lord Dying (1), Pool Of Blood (1), Rock On! Fest (1), Saratan (1), Sollen (1), Trash (1), Vocalz And Chordz Productions (1), Whitesnake Tribute Band (1), X-Art Projekt (1), 11. Szabadszállási Amatőr Rockfesztivál - Július 23-25 (1), 1349 (1), 15. Jubileumi Harley-Davidson Open Road Festet (1), 16. Harley-Davidson Open Road fesztivál (2), 1984 (1), 1988 (1), 1993 (1), 1KillEmbrace (2), 2 napos tribute fesztivál a DürerKertben (1), 20. Arló Hellness Hétvége 2015 (3), 2012 (1), 2013-as lista (4), 2014-es lista (4), 2015-ös lista (1), 213 (Slayer Tribute) (8), 2Cellos (1), 30Y (9), 5. Zord Rocktábor (1), 6. Emlékkoncert Szolnokon (1), 70000 Tons of Metal (3), 8-as Műhely (1), 80's Hairbands Festival (1), A Storm Of Light (1), A Thousand Lost Civilizations (1), A W.A.S.P. (1), A-Cél Rock ’N Sport Klub (5), A-Cél Tehetségkutató (1), A-ha (4), A.M.D. (1), A38 (62), Abba (1), ABCD (1), Abnormal Thought Patterns (1), Abnormality (1), Aborted (6), Aborym (1), Abraham (1), Abraxan Hymns (1), Absolved (2), Abstract (5), Abysmal Dawn (3), AC/BC (1), AC/DC (3), Accept (8), Accord Management (3), Accuser (1), ACDC (1), Acid Victoria (2), Act of Defiance (3), Action (7), Ad Astra (13), Adagio (2), Ade (1), Adharma (1), Adrenaline Mob (2), Adrian Smith (1), Aeneis (1)
Partnereink