Omega Diatribe: Iapetus - lemezismertető
2014-04-13 19:12:28

Végre fizikai formában is birtokolhatom a 2011-ben alakult groove, djent, progmetal vonalon működő Omega Diatribe első nagylemezét, az Iapetus-t, amely még tavaly októberben jelent meg. Az anyagra 10 darab fajsúlyos tétel került fel, melynek szövegvilága a Föld és egy idegen civilizáció története körül kering…

Már az első nekifutásnál magaménak éreztem a rideg, feszes tempókból álló tételeket. Magával ragadott az anyag Meshuggah hangulatát idéző beteg, száraz, rideg világa. Minden egyes lepengetett riff hideg baltahasításként futott végig valamennyi érzékszervemen, padlóba döngöltek a mélyre hangolt basszustémák. Így nem is volt kérdés az év végi listázásnál az „Iapetus” sorsa - dobogós helyre került.

Ezek után már csak az volt a kérdés, hogy hol is csíphetném el élőben a srácokat? Látni, hallani akartam a színpadszántásukat. Idővel adott lett a Scerra 5. éves szülinapi koncertje, ahol a meghívott zenekarok listáján szerepeltek, de sajna a dobos betegsége miatt nem jött össze a terv. Nagyon sajnáltam! Viszont Hájer Gergő gitárossal sikerült találkoznom, és ő volt olyan kedves és megajándékozott a „Iapetus”-szal.:) Igaz, ez még nem pótolta látványuk hiányát, de annál inkább örültem, hogy kézzel fogható formában is enyém lehet az album.

A lemez többszörös lepörgetése után állítom, hogy keményen megállja a helyét, mind a hazai, mind a nemzetközi szintéren, annak ellenére, hogy nem egy vérprofi stúdióban lett összerakva az anyag. Igen, a lemez a csapat saját műhelyében vált egésszé, bivaly erős hangzással megáldva. Szép munka!

Egyik kedvencem a korong nyitótétele, a „Molecular Torsion”. Irtóra bejön a sejtelmes kezdés, ami feszes tempózásba vált át és Komáromi Gergely kiabálós hörgős éneklése még izgalmasabbá teszi azt. Jól idomul Gergely hangja ehhez a stílushoz, más hanggal el sem tudnám képzelni az OD muzsikáját.

Nagyszerűen tudnak hatni a folytatásként érkező „Luna Reliquit” tempós ritmusai, a gitárok játéka, a röpke gitárszólós rész, valamint az ezt követő, súlyosabb akkordokra épülő húzós „Three Mystic Apes” c. tétel, vagy a másik nagy kedvencem az alig 3 perces „Unshadowed Days”.
Jól megírt dalok sorakoznak még az „Iapetus” c. albumon: az „Eon Of Decay”, a „Forty Minutes”, az „Everlasting Connection”, a „Stenosis”, a „Visual Screaming” valamint a „Runcation” c zárótétel. Szóval, nem egy elkapkodott, összebarmolt anyagról van szó. Nagy élményt nyújt valamennyi szerzemény, a teljes lemez hallgatása. Szeretem Hájer Gergő, Császár Attila gitározását, Szathmáry Ákos basszusjátékát, Metzger Dávid precíz dobolását. Kíváncsi vagyok a folytatásra, a soron következő újabb szerzeményeikre, arra hogy a jövőben mennyire lesznek képesek überelni a fent említett matériákat.

Zárszóként még néhány szót szólnék a lemezborítóról, amely Metzger Dávid munkáját dicséri. Igényes, nem kirívó, de annál kellemesebb a borító színvilága, grafikája. Jól megtervezett booklet jár a koronghoz, jól olvasható dalszövegekkel.

Csak ajánlani tudom az Omega Diatribe művét, mindazok számára, akiktől egyáltalán nem áll távol groove, modern progmetalban íródott muzsika.

Zenészek:

Komáromi Gergely - ének
Szathmáry Ákos - basszusgitár
Metzger Dávid - dob
Hájer Gergő - gitár
Császár Attila – gitár

Dalok:
1.Molecular Torsion
2.Luna Reliquit
3.Three Mystic Apes
4.Unshadowed Days
5.Eon Of Decay
6.Forty Minutes
7.Everlasting Connection
8.Stenosis
9.Visual Screaming
10.Runcation

Letöltés: http://omegadiatribe.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/omegadiatribe
 

Pál Andi "Andóca"

Ajánljuk
Letöltések
Nagaarum - OORT


Nagaarum - OORT2


Exodikon - Végtelenbe zárva/Trapped in Infinity


GuilThee - Szemantikai háromszögek


Friday - Choosing the
FutureAd Astra - Open Wide
Címkék
Eligazodás végett
(21), Ankh (4), Crustatombe Records (1), Eagles Of Death Metal (1), Éjfény (1), Fact & Fiction (1), FlameDrop (1), GOTHOOM open air fest 6,66 (1), Heroes Never Die (1), Igor Mortis Vodka Klub (1), IN MOVEMENT (1), Just Four (1), Lars Szöke (1), Légó Club (1), Lord Dying (1), Pool Of Blood (1), Rock On! Fest (1), Saratan (1), Sollen (1), Trash (1), Vocalz And Chordz Productions (1), Whitesnake Tribute Band (1), X-Art Projekt (1), 11. Szabadszállási Amatőr Rockfesztivál - Július 23-25 (1), 1349 (1), 15. Jubileumi Harley-Davidson Open Road Festet (1), 16. Harley-Davidson Open Road fesztivál (2), 1984 (1), 1988 (1), 1993 (1), 1KillEmbrace (2), 2 napos tribute fesztivál a DürerKertben (1), 20. Arló Hellness Hétvége 2015 (3), 2012 (1), 2013-as lista (4), 2014-es lista (4), 2015-ös lista (1), 213 (Slayer Tribute) (8), 2Cellos (1), 30Y (9), 5. Zord Rocktábor (1), 6. Emlékkoncert Szolnokon (1), 70000 Tons of Metal (3), 8-as Műhely (1), 80's Hairbands Festival (1), A Storm Of Light (1), A Thousand Lost Civilizations (1), A W.A.S.P. (1), A-Cél Rock ’N Sport Klub (5), A-Cél Tehetségkutató (1), A-ha (4), A.M.D. (1), A38 (62), Abba (1), ABCD (1), Abnormal Thought Patterns (1), Abnormality (1), Aborted (6), Aborym (1), Abraham (1), Abraxan Hymns (1), Absolved (2), Abstract (5), Abysmal Dawn (3), AC/BC (1), AC/DC (3), Accept (8), Accord Management (3), Accuser (1), ACDC (1), Acid Victoria (2), Act of Defiance (3), Action (7), Ad Astra (13), Adagio (2), Ade (1), Adharma (1), Adrenaline Mob (2), Adrian Smith (1), Aeneis (1)
Partnereink