Warning: getimagesize(/var/wwwhosts/zenevilag.net/uploads/2016/06/Inhalator-1.jpg) [function.getimagesize]: failed to open stream: No such file or directory in /var/wwwhosts/zenevilag.net/inc/dblayer.php on line 49
Inhalator: reméljük mindenki megtalálja benne azt, amire vágyik - Interjú Kovács Krisztiánnal
2016-06-17 16:45:08

Június 19-én jelenik meg a győri illetőségű thrash metalt művelő Inhalator bemutatkozó albuma "Álmok Temetője" címmel, amelyről a napokban publikáltuk az "Álomgép" c. szerzeményt. Ennek kapcsán kerestem meg Kovács Krisztián dobost, és kérdeztem a zenekar múltjáról, jelenéről, jövőjéről.

Szia Krisztián! Üdv a Zenevilág oldalán! Mit tudhatnak a thrash metal kedvelői az Inhalator indulásáról? Hogyan kerültél a zenekarhoz?
Sziasztok, köszönöm a lehetőséget! A zenekart 2013. decemberében alapítottuk M. Zolival, miután a neten megismerkedtünk. Ekkor még csak pár általunk nagyra tartott zenekar feldolgozásait játszottuk, jammeltük, hogy konkrét példát mondjak; első „próbán” kapásból az „Ilyen ez a század” tételt a Moby Dicktől. Zolinak már akkor volt motyója, nekem viszont semmim. Szóval, kölcsönbe sikerült megrongálnom pár bőrt és cintányért, amiért utólag nagyon hálás vagyok. Úgy bő egy hónap után gondoltunk rá, hogy írni kéne saját dalokat is, és így született meg a „Néma fegyverek” c. szerzeményünk, mindössze 2-3 próba alatt. Akkortájt „Mortal Remains” néven indultunk, aztán a netes felvilágosodás után váltottunk „Inhalator-ra”.

Mikor kezdtél el konkrétan zenéléssel foglalkozni? Emlékszel az első hangszeredre?
Nagyon komoly fehér Tama légdobom volt itthon a zenekar kezdete előtt! Komolyra fordítva a szót, zenéléssel azon a napon kezdtem el foglalkozni, mikor először lementünk jammelni. Akkor ültem először dob mögött is. Első hangszerem pedig a jelenlegi Sonor dobszettem.

Miért pont Inhalator? Hogyan jött ez a név?
Papp Valentin barátunk írt rám, miután megpillantotta a feliratot egy svéd gyógyszeren, és mivel foglalt sem volt a név, rögtön lecsaptunk rá. Komolyabb története pedig valóban nincs. :))

Milyen zenekarok voltak hatással a zenétekre? Közös nagy kedvencek?
Az első hónapokban a konkrét old school thrasht nyomattuk, Metallica, Slayer, Kreator, Moby Dick, de még Lost Societyt is – az újabbak közül -, aztán jelenlegi stílusunk csak a többiek csatlakozásával alakult ki. Itt már jóval dallamosabb, régi és új témákkal tökéletesen kiegyensúlyozott thrashről van szó. Talán az At the Gates és az újabb Kreatorök stílusához tudnám hasonlítani, de ahhoz sem teljesen. Próbálunk teljesen saját vonalon haladni, és maximum inspirációt szerezni a nagyoktól, nem pedig témákat. Közös kedvencek? Szerintem mi négyen lefedjük a rock és metal minden műfaját, ami a zenehallgatást illeti, de talán egy Death, Megadeth, Kreator, Vektor felsorolás mindegyikőnket megérinti.

„Álmok Temetője” címmel jelenik meg az első nagylemez. Mit tudhatunk az anyagról?
Tavaly nyáron tettünk ígéretet, hogy jelentkezni fogunk egy minőségi anyaggal még idén késő tavasz/kora nyár magasságában. Ekkor kezdtünk el foglalkozni a dalok írásával is. Ami a lemez érdekessége, és szerintem hallhatóan erőssége is, hogy mind a négyen szereztünk rá dalokat, így változatos végeredmény született. 54 percesre sikerült az anyag, ami 10 számot és az intrót tartalmazza. Továbbá található rajta klasszikus fejletépő thrash, középtempósabb heavy és akusztikus, szólókkal telített instrumentális dal is. Reméljük, mindenki megtalálja benne azt, amire vágyik!

Melyik stúdióban készültek a felvételek?
Saját kezűleg, házilag rögzítettük az egész lemezt, kivéve az éneket, amit már bevált szokásunkhoz híven Nagy Gyulával, A Betonban (próbatermünk) kialakított stúdiójában vettünk fel.

Mennyire dolgoztok közösen egy-egy dal megírásánál?
Elég változatosan írjuk a számainkat. Többségük úgy születik meg, hogy M. Zoli vagy Tomi ír pár riffet, amit közösen meghallgatunk, majd továbbvisszük az ötletet, aztán megszületik egy egész gitársáv, amire kidolgozzuk a dobot, basszert, illetve éneket a legvégén. Aztán ott van a „Testtelen tánc” féle kompozíciónk, aminek basszer részeit Harmath Zoli szállította először, és csak utána írtuk körbe gitárral és dobbal, tehát teljesen változó nálunk ez a dolog. Igyekszünk úgy intézni, hogy mindenki beletudjon szólni minden dalba.

Készül klip az új lemezhez?
Eredetileg készültünk vele, hogy az „Álomgéphez” forgatunk egyet promo gyanánt, aztán realizáltuk, hogy a felvétel-iskola-munkahely trió miatt teljesen kifutnánk az időből. Nyáron még szóba jöhet, de jelen pillanatban nem tartom valószínűnek.

Saját gondozásban jelenik meg az új anyag. Nem is kerestek kiadókat?
Az egész lemezt saját magunk szerettük volna elkészíteni, ezt részben az idő, de főleg a pénzkeretek miatt. Először kinyomjuk mi saját magunknak, aztán megjelenés után majd alakulnak a dolgok. Ami biztos, hogy újra egy ilyen dolgot, mint ennek a lemeznek a munkálatai, saját magunk egyedül nem vállalunk be. Kiadóval vagy kiadó nélkül, a lényeg az, hogy eljusson a zene ahhoz, aki szereti.

Mennyire tudjátok promotálni az új albumot? Lesz lemezbemutató koncert?
Kicsit csúsztunk a dolgokkal, bevallom, de szerencsére utolértük önmagunkat, így csak 1-2 hetet csúszott a promó dal ahhoz képest, amit terveztünk. Sokan felkerestek a dal hallatán, köztük Ti is, amit nagyon köszönünk, így könnyebben terjed a híre a lemeznek. Van már októberre egy győri lekötött bulink, amit nemsokára nyilvánosságra is hozunk, ahol kizárólag a thrash metalé lesz majd a főszerep. Ezt tartanánk mi a győri lemezbemutatónknak, de egy héten belül elkezdjük szervezni az egész második félévet. Pesten is lesz lemezbemutatónk, ezt szervezzük le legelsőként. Szeretnénk minél több városba eljutni, így üzenetben várjuk az esetleges ajánlatokat, ötleteket is!

Merre koncerteztek eddig? Milyen hangulatúak a koncertjeitek? Hogyan fogad Benneteket a közönség?
Győrben nyitottuk meg a fellépés sorozatot, itt rögtön 120-130 néző előtt játszottunk, ami hihetetlen érzés volt, mert egyáltalán nem számítottunk ekkora érdeklődésre. Jártunk Zalaegerszegen és Budapesten is, szintén 100-as nagyságú közönség előtt. Bámulatos! Jó látni, hogy konkrétan élvezik a koncertjeinket, nem pedig a telefonjukat nyomkodják. Egy-egy pogó, illetve a közönség hangja nagyon fel tud villanyozni!

Kapott a csapat esetleg meghívást valamelyik nagyobb/kisebb hazai fesztiválra?
Igen, kaptunk, de egyelőre nekünk nem megfelelő időpont, illetve máshogy alakuló tervek miatt nem tudtuk még vállalni őket. Jövő nyáron már szeretnénk ott lenni rajtuk!

Fiatalok vagytok és szépek!:) Gondolom, bírjátok a kihívásokat is... Kipróbálnátok magatokat valamilyen tehetségkutatón?
Hehe, köszönjük szépen! Saját utat szeretnénk elsősorban bejárni, nyilván átgondoljuk az ajánlatokat, és hogy mi sülhet ki belőlük, de nem feltétlen ez az út az, ami minket motivál. Érkezett hozzánk meghívás egy közismert televíziós társaságtól is – hogy konkrét példát említsek -, de közösen egyetértettünk, hogy az egyáltalán nem a mi pályánk.

Az alábbi szavak hallatán mi jut először az eszedbe: hangerő, turné, alkohol, kaja, tetoválás, élet, halál, szex, alvás...:)
A Steel Panther, haha! Egy jó nagy eszeveszett káosz, ahol mindig csak a jelennek kell élni, pozitívnak maradni és élvezni azt.:))

Hogyan tovább? Tervek az év hátralévő néhány hónapjára?
Most, hogy megjelent a lemez, szervezgetjük a koncerteket őszre és télre, közben elkezdjük próbálni a dalokat, kicsit ki is kapcsolódunk, aztán szeptembertől mehet az országjárás! 

https://www.facebook.com/inhalatorthrash/?fref=ts

Andóca

Ajánljuk
Letöltések
Nagaarum - OORT


Nagaarum - OORT2


Exodikon - Végtelenbe zárva/Trapped in Infinity


GuilThee - Szemantikai háromszögek


Friday - Choosing the
FutureAd Astra - Open Wide
Címkék
Eligazodás végett
(21), Ankh (4), Crustatombe Records (1), Eagles Of Death Metal (1), Éjfény (1), Fact & Fiction (1), FlameDrop (1), GOTHOOM open air fest 6,66 (1), Heroes Never Die (1), Igor Mortis Vodka Klub (1), IN MOVEMENT (1), Just Four (1), Lars Szöke (1), Légó Club (1), Lord Dying (1), Pool Of Blood (1), Rock On! Fest (1), Saratan (1), Sollen (1), Trash (1), Vocalz And Chordz Productions (1), Whitesnake Tribute Band (1), X-Art Projekt (1), 11. Szabadszállási Amatőr Rockfesztivál - Július 23-25 (1), 1349 (1), 15. Jubileumi Harley-Davidson Open Road Festet (1), 16. Harley-Davidson Open Road fesztivál (2), 1984 (1), 1988 (1), 1993 (1), 1KillEmbrace (2), 2 napos tribute fesztivál a DürerKertben (1), 20. Arló Hellness Hétvége 2015 (3), 2012 (1), 2013-as lista (4), 2014-es lista (4), 2015-ös lista (1), 213 (Slayer Tribute) (8), 2Cellos (1), 30Y (9), 5. Zord Rocktábor (1), 6. Emlékkoncert Szolnokon (1), 70000 Tons of Metal (3), 8-as Műhely (1), 80's Hairbands Festival (1), A Storm Of Light (1), A Thousand Lost Civilizations (1), A W.A.S.P. (1), A-Cél Rock ’N Sport Klub (5), A-Cél Tehetségkutató (1), A-ha (4), A.M.D. (1), A38 (62), Abba (1), ABCD (1), Abnormal Thought Patterns (1), Abnormality (1), Aborted (6), Aborym (1), Abraham (1), Abraxan Hymns (1), Absolved (2), Abstract (5), Abysmal Dawn (3), AC/BC (1), AC/DC (3), Accept (8), Accord Management (3), Accuser (1), ACDC (1), Acid Victoria (2), Act of Defiance (3), Action (7), Ad Astra (13), Adagio (2), Ade (1), Adharma (1), Adrenaline Mob (2), Adrian Smith (1), Aeneis (1)
Partnereink