Warning: getimagesize(/var/wwwhosts/zenevilag.net/uploads/2016/06/Pantera-konyv-cover.jpg) [function.getimagesize]: failed to open stream: No such file or directory in /var/wwwhosts/zenevilag.net/inc/dblayer.php on line 49
A Pantera igaz története - interjú a hamarosan megjelenő magyar nyelvű könyv szerkesztőivel
2016-06-03 10:16:00

Egy hatalmasnak mondható és Magyarországon egyedülálló kezdeményezéssel rukkolt elő január első felében Dudich Ákos (fordító, író) és Horváth (Pityesz) István (énekes, Neck Sprain, FreshFabrik). A két Pantera rajongó úgy döntött, hogy a néhány évvel ezelőtt napvilágot látott, Rex Brown (basszusgitár, Pantera) és Mark Eglinton (író) által íródott "Official Truth, 101 Proof: The Inside Story of Pantera" című könyvet lefordítják és kiadják magyar nyelven. Ehhez egy nyugaton manapság már bevett módszert, egy úgynevezett crowdfunding kampányt vetettek be, ami annyiban különbözött a hagyományosabb megoldásoktól, hogy nem egy adott weboldalon, hanem egy Facebook csoportban kezdték összegyűjteni az érdeklődő rajongókat. A 333-ban meghatározott minimum fő szerencsére összejött, így az ezen személyek támogatásának köszönhetően júniusban már könyvbemutatót is tartanak a srácok, ahol meglepetéssel is készülnek. Az elmúlt hónapokról és a következő tervekről kérdeztem őket.
 

Sziasztok! Első körben Pityesz, légy szíves vázold fel az olvasóknak, hogy pontosan miről is van szó! Honnan és mikor jött az ötlet a könyv kiadásához? Mióta vagytok Pantera rajongók?

Pityesz: Dudich Ákos barátommal a tavalyi év vége felé összegeztük az életünket illetve a 2015-ben történteket és nem igazán voltunk elégedettek a tavaly történtekkel. Az, amit most már tudunk, de sohasem próbáltuk meg, eldöntetett akkor ott pár sör mellett, azaz nekünk együtt kellett csinálnunk valamit, mert rengeteg a közös pont, teljesen kizárható a csalódás és mindezt baráti szinten tudjuk véghezvinni. Akkor már Ákos pedzegette a Pantera könyvet, majd amikor minden agytekervényünk beállt erre a projektre, elkezdtük a legapróbb részletekig kidolgozni a nagy tervet.

Pantera rajongóvá válni pedig vagy lehet, vagy nem. Ha elsőre nem üt-fog-harap-karmol vagy „kefél” meg, marcangol szét, akkor szerintem nem a Te zenéd. Így a válaszom: az első hallgatás óta!

Milyen reményekkel vágtatok neki ennek a Facebook "kampánynak"? Sejtettétek már az elején, hogy össze fog jönni?

Pityesz: A reményt szinte az utolsó pillanatig tartani kellett, mert voltak mélypontok, még nálunk is. A „statisztikák” alapján nem fordulhatott elő az, hogy ne tudjuk megjelentetni a könyvet. A nagy kérdés a bizalmatlan magyar hozzáállásban volt, azaz leszünk-e annyira hitelesek, szimpatikusak, hogy mellénk álljanak sokan és/vagy bízzanak bennünk. Az, hogy ez a „kampány” eszméletlen összefogássá alakult az maximálisan annak az igazolása, hogy bíztak és hittek bennünk nagyon sokan. Igaz, tettünk is érte, és nem is keveset.

Ákos: A Facebooknak hatalmas ereje van a mai világban, nem is tudom, nélküle sikerült volna így „megmarkolni” a magyar rajongótábort, a célközönségünket. De Pityesz nélkül se sikerült volna, hiszen akkor robbant fel a Facebook-csoportunk, amikor mesélt a kezdeményezésről koncert közben. Kecsegtetően indult minden, aztán, ahogy az lenni szokott, leült egy kicsit a dolog, közben én már a könyv felénél jártam és akkor egy kicsit kétségbeestem, hogy nem lesz meg a 333 ember, pedig már 2 hónapja fordítottam. Pityesz tartotta bennem a lelket és a végére szerencsére sikerült annyira felpörgetni a dolgot, hogy kijöttünk nullszaldóra és mindenki munkáját ki tudtuk fizetni.

 

Magam is végig szemlélője voltam a csoportban történő dolgoknak. Lassacskán beindult egy reményteljes folyamat, de aztán megfeneklett. Nem jöttek az utalások, míg a csoportba felvételt kérők száma szaporodott. Szerinted mi lehetett ennek az oka?

Pityesz: Az első 2 hónapban mondtam Ákosnak, hogy január-februárban még téli álmot alszanak az emberek. Lelkesedésileg és financiálisan is. A karácsonyi időszak után nem mindenkinek evidens, hogy úgy költsön, ahogy akar. Viszont, tény és való, hogy még a legelsők közt volt az a posztom, amiben felhívtam a figyelmet arra, hogy csak azok csatlakozzanak, akik komolyan is gondolják.

Nos, jelen állás szerint a 800 fővel rendelkező Facebook csoport fele, azaz majdnem 400 ember gondolta ezt eddig annyira komolyan, mint mi. Viszont ez a 400 ember, fokozatosan tartotta bennünk a lelket és közösen kitermelték a költségvetést, így minden akadály elhárult.

 

A végére viszont eszméletlen káosz lett úrrá, és tömegével futottak be az újabb könyv vásárlók. Hogy emlékszel vissza a "kampány" utolsó két napjára? :)

Pityesz: Sohasem fogom elfelejteni. Nagyon sokat nevettem főleg Ákoson a privát beszélgetéseinkben. Kikészültünk párszor. És ahogy minden el volt tervezve alfától omegáig, úgy osztottuk el egymás közt a feladatokat. Én, mint kapcsolattartó, úgymond a projekt arca, teljesen nyílt kártyákkal játszottam végig, nem húztam vonalat a privát szféra és az akkor még ismeretlenek közt. Kénytelen-kelletlen 800 emberrel több ismerősöm lett, akik nem átallottak akár hajnali 3:49-kor is rám írni vagy épp feltenni pár kérdést. De ezt vállaltam. Én még ennyi emberrel egyszerre sohasem kommunikáltam. Ne is az utolsó 2 napról beszéljünk, hanem a visszaszámlálás kezdetétől, amikor adtunk 10 nap esélyt a csoportban csendesen csücsülőknek. Nagyon sokat segítettek zenei oldalak azzal, hogy Ők is felhívták a figyelmet a dologra és ezzel hirtelen megugrott minden. Az utalók száma, a kérdések, az ötletek, az üzenetek, a hívások és természetesen az okoskodások és reklamálások száma is. Mindent igyekeztünk a leghiggadtabban és a legkorrektebb módon kezelni. És ilyenkor a megfelelő hangra és stílusra volt szükség, mert ismerjük el 400 vagy akár 800 ember nem lehet teljesen egyforma véleményen. Néhányan olyan dolgokba is bele-beleszóltak, amihez igazán semmi, de semmi közük nem volt, azonban mi úgy döntöttünk, hogy a mi részünkről nem lesz semmilyen struccpolitika, semmilyen titkolózás, nyílt lapokkal játszunk. És aztán elgurult a gyógyszer az utolsó 2 napban. Amikor az oldalszám dömping elindult (az előre utalók kérhették nevük felvételét a könyv 1-1 oldalára, a szerk.)… Atttyaég! Hihetetlen volt. Szinte láttam a lelki szemeim előtt, ahogy ülünk Ákossal egy pulpituson és osztogatjuk, ajánlgatjuk az oldalakat és a ”felbőszült, megvadult tömeg” darabokra szedi egymást egy adott oldalért. De ezt is sikerült intelligensen kezelni. Ami részemről nagyon jól esett, hogy az a kommunikációs stílus, amit képviseltem, képviseltünk megértő fülekre, szemekre talált. Így elmondhatjuk, hogy szinte tökéletesen alakultak-alakulnak a dolgok. Mert ugyebár ennek még közel sincs vége.

Ákos: Ezt az őrületet sikerült a születésnapomra időzíteni, de ez ügyben csak magamra vethetek, hogy lehettem ilyen hülye, hogy pont május 9-én reggel rakom ki az oldalkiosztást jóváhagyásra… Ha fél órára otthagytam a gépet, hogy kibontsak egy pezsgőt, egyből feltorlódott 89 üzenet, muszáj volt úszni az árral. Na, de ezt is túléltük, végül mégse téptek darabokra a kedves rajongók. :)


Kaptatok-e valahonnan, valamilyen támogatást? A szaksajtó hogyan állt hozzá a kezdeményezéshez?

Pityesz: Voltak támogatóink igen, de többségében a támogatás maga, az ügyünkkel való foglalkozásban, megemlítésben, reklámozásban merült ki. Anyagi támogatásban maximálisan a Pannónia nyomdát és Tóth Tamást emelném ki, akik a versenyképes árak alatti ajánlatukkal komoly gesztust gyakoroltak felénk. Ha szeretettel kezelsz valamit, többet ér, mint csillió-millió forint. Nem beszélve a csoport tagjairól, akik minden egyes könyvvásárlásukkal csak nagyobbá és még nagyobbá tették az ügyet. Szaksajtó. Valahol teszteltük is kicsit a médiát, hiszen az elején csak pár haveri oldalt kerestünk meg. A többiek maguktól kapták fel a témát, ami kifejezetten jólesett, hiszen igazolva voltunk! Persze, moroghatnék, hogy kik szarták le magas ívben az egészet, kik voltak, akik még arra sem méltattak bennünket, hogy egy választ adjanak, de minek. Azt hittem számítanak, aztán kiderült, hogy szart sem érnek. Ennyi.

Ákos: Pityesz hajlamos a beszólásra, próbálom is néha visszafogni kisebb-nagyobb sikerrel. Amúgy a Gozsdu Manó Klubot kell még kiemelnem, mint támogatót, mert ők anyagilag is megtolták egy kicsit a dolgot, ráadásul pont a legkritikusabb pillanatban.

 

Míg tartott a vásárlók toborzása, addig Ákos lassacskán elkészült a fordítással. Neki nem ez az első könyve. Honnan az ismeretség kettőtök közt?

Pityesz: Amikor először olvastam Ákos fülszövegét, nagyon jólesett, amit írt. Olyan szeretet és tisztelet van benne a barátságunkért, hogy csak megbecsülni lehet Őt ezért, és elmondhatom, hogy örülök, hogy az egyik legjobb barátomnak tudhatom! Mindezek mellett hozzátenném, hogy ahogy beleült a fordításba, és ahogy dolgozott, az maximálisan tükrözi az Ő minőségét és hozzáállását. Részről részre haladtunk, mindig küldte az újabb fejezeteket. Amelyeket „előlektoráltam”, főleg zenei szakszavak illetve kifejezések terén. Hatalmas munkát végzett! Az ismeretségünk pedig bőven a múlt évezredre nyúlik vissza. De olvassátok majd el a szavait a könyvben!

Ákos: Hajdan még a közönség soraiból figyeltem, mit művel Pityesz a Freshfabrik és a Neck Sprain zenekarok élén. Az első interakciónk a szegedi JATE klubban történt egy FF-koncert után, amikor gyanútlanul kisétált az öltözőből és a pult felé tartott. Természetesen meghívtam egy italra, de ezt a jelenetet szerintem Pityesz nem is tudja felidézni, mindenesetre vicces, hogy ehhez képest hova kulminálódott ez a dolog… Aztán, mint elhivatott rajongója, újságíróként ugyanúgy támogattam különböző formációit, segítettem, ahol csak tudtam. Az interjúkból és találkozásokból végül barátság lett, és amikor elhatároztam, hogy Rex Brown önéletrajzát csak azért is megjelentetem DIY-típusú, alulról építkező közösségi finanszírozással, őt kértem fel, hogy legyen a projekt arca! Dolgoztam könyvkiadóknak (Konkrét Könyvek, Tericum, Cartaphilus, Silenos) és zenei újságoknak (Alarm Magazin, Wan2, Unit, New Noise, Lángoló Gitárok, Hangzorro). Olyan könyveket ültettem át magyarra, mint az Anthony Kiedisről szóló Chili a sebre (Scar Tissue) vagy az Iggy Pop életét feldolgozó Open Up And Bleed. A nevemhez fűződik a Silenosnál megjelent Queens of the Stone Age- és Rage Against The Machine-könyv is. A Prieger Zsolttal készített beszélgető könyvem pedig a második a sorban, én írtam ugyanis a Pótolhatatlan HalhatatlanságA Vágtázó Halottkémek életereje című VHK-könyvet is. De A Pantera igaz története – belső szemmel születése egészen különleges élmény volt!

 

Gondolom Pityesz, hogy menet közben te is elolvastad a fordítást. Találtál benne olyan sztorikat, amilyeket még nem ismertél?

Pityesz: Persze, hiszen ebben a könyvben olyan történeteket is elmesél Rex, amelyet csak Ők ismerhettek. Ezért kiemelkedő ez az olvasmány, mert kegyetlen őszinteséggel beszél mindenről, ami a Panterán vagy családon belül is történt. Nincsenek elhallgatott dolgok.


Május második felében már nyomdába is került az anyag. Milyen érzés volt látni, hogy 5 hónap erőfeszítései végre fizikai formátumban manifesztálódnak?

Pityesz: Nos, amikor nemrég beléptem a nyomdában és láttam a raklapon állni a „gyermeket” becsomagolva, hát az nagyon fasza volt. Először kézben tartani. Azokat a minőségi kritériumokat és azok megvalósulását látni, amiket felállítottunk. Bocsánat érte Rextől és Marktól, de szerintem igényesebb változatot csináltunk az eredetiből. Még a könyvbemutató van hátra és akkor látjuk egyben igazán, mit is tettünk le az asztalra!

Ákos: Ha a VHK-könyvet nem számítom, ennek a könyvnek a kivitelezésébe folytam bele a legjobban. A jogok megszerzésétől a könyv külalakjáig mindenbe. Emiatt érezzük tényleg „saját gyermekünknek”. Konkrét elképzelésünk volt arról, hogyan nézzen ki a könyv, és ezt 99%-ban sikerült is hozni…

 

Időközben beindult a további rendelési folyamat is. Erről mit lehet tudni? Hogyan és hol lehet leadni a rendelést?

Pityesz: Továbbra is lehet a bankszámlaszámra utalni, annyi a változás, hogy a kiváltság, csak a határidő előtt utaltakra vonatkozik. Ők 3000 forintért kapják a könyvet és szinte házhoz visszük nekik az országjárásunk során. Innentől 3400 forint a könyv plusz postaköltség. Egész életünkben nem hordhatjuk a könyvet körbe az országban.

Ákos: Miért nem…?

 

Haha! Az eddigi rendelések alapján meg tudod mondani, hogy honnan, mely földrajzi egységből érkezett a legtöbb rendelés? Hol él a legtöbb Pantera rajongó?

Pityesz: Külföldön, statisztikailag! Viccet félretéve, még nem jutottunk el az útvonaltervezésig, igazán akkor látjuk, hogy mely városokba, falvakba kell begurulnunk majd. Azonban természetesen Budapest a központúsága végett erős mezőnyt hozott össze, de az alap metál/punk/HC városok, mint Eger, Debrecen, Miskolc, Esztergom is keményen ott vannak. Már várom nagyon a nem csak a munkámból adódó városlátogatásokat.


Június 11-én egy könyvbemutatóra kerül sor Budapesten és lényegében ez lesz majd a könyv premierje. Miért akkor és miért a Fogasházban? Hány főre számítottok?

Pityesz: Azért akkor, mert 15-re ígértük a megjelenést és az előtte lévő szombat tűnt a legmegfelelőbbnek. Rá egy-két hétre Fishing on Orfű, akkor nem igazán lett volna értelme, mert sokan lemaradtak volna az eseményről. A Fogasház, amellett, hogy barátaim dolgoznak ott, tulajdonosi szempontból is közeli a kapcsolat, ugyanis Györkefalvi Péter barátommal közösen vezettük az Underworld Pubot, közösen nyitottuk anno az Instantot és még pár kisebb vállalkozást. Tavaly pedig az a megtiszteltetés ért, hogy a Fogasház támogatómmá lépett elő. Azonban zeneileg sok mindent nem tudtam felmutatni a támogatásért cserébe, ezért-azért, hagyjuk is, viszont így a könyvvel teljesen evidenssé vált, hogy együttműködésünk végre oda-vissza működik. Mindenben a rendelkezésemre álltak-állnak a könyvbemutatóval kapcsolatosan. Így számomra a legnyugodtabb környezetben tudhatom a könyvbemutatót!

 

Úgy tudom, hogy a könyvbemutatón készültök valamilyen meglepetéssel. Erről lehet tudni valamit, vagy ilyen Top Secret dologról van szó?

Pityesz: A könyvbemutatóra nem volt semmilyen meghirdetett meglepetés, itt picit félreértették páran a dolgot. Persze, mindenki azt gondolja, hogy egyszer csak előhúzzuk a kalapból Rexet, amire van is esély, ha úgy gondolja, minket is megtréfál és titokban eljön, de a velünk folytatott beszélgetésekből az sejthető, hogy el van havazva a mostani zenekarával. Mark kérdéses. Ugyanúgy, mint Rex, akár be is toppanhat. Mi nem várjuk Őket, pedig de! Ez nem rajtunk múlik, higgyétek el! A meglepetés a póló volt, főleg úgy, hogy erre is engedélyt kaptunk Rextől, tehát az Ő magyar Pantera rajongóknak írt előszava után, ez egy újabb pozitív sokként ért minket.

 

Ha már amúgy is említed... Immáron pólóminta is készült és már fogadjátok a pólórendeléseket is. Ez kinek az ötlete volt?

Pityesz: Amint említettem az interjú elején, alfától omegáig megterveztünk mindent, pontosan azért, hogy a lehető legemlékezetesebbé tehessük mindenki illetve a magunk számára ezt a projektet. Ebben benne volt a póló terve is, meg más is.

Ákos: Pityesz már megint szerénykedik: a póló az ő ötlete volt, én földhöz ragadt könyvmoly vagyok.

 

Hogyan tovább? A Facebook csoportban már szavazás indult arról, hogy melyik rockzenei témájú, eddig csak angol nyelven megjelent könyvet szeretnék az emberek leginkább magyarul is elolvasni. Lesz folytatás?

Pityesz: Még van dolgunk a könyvvel, hiszen a könyvbemutatóval nem áll le a promóció. Nem csak 500 embernek szeretnénk, hogy Pantera könyve legyen, hanem 5000 embernek. Persze a realitás ennél sokkal kevesebb, de ki tudja? Ákossal mérlegelünk majd, lendületben vagyunk az tuti, kérdés, hogy miképpen tudjuk azt újra megvalósítani, amit rengetegen „példaértékűnek” aposztrofálnak. Meglesz-e a varázsa annak is? És melyik zenekar könyve lesz az vajon? Kérdések, amelyekre jelenleg én sem tudom a választ. Lehet, Ákos lepasszol, aztán valami punk sráccal megcsinálja az Exploited könyvet.

Ákos: Hm, Exploited… Nem is rossz ötlet! Szerintem nyugodtan állíthatom, hogy lesz folytatás, nekem bejön ez az alulról építkező üzleti képlet. A nyáron kitaláljuk, mert addig szétszakadunk.

Az előzmények függvényében, én örülnék a folytatásnak, már amennyiben engem is érdeklő könyv kerül terítékre. :)

Pityeszhez még egy kérdés: Te korábban a Neck Sprainben és a FreshFabrikban is megfordultál. Most van-e valamilyen zenekarod, és ha igen, akkor mit lehet tudni róla?

Pityesz: Jelen pillanatban a tavalyi év kudarcai után kerülöm a zenekarosdit, és ez most így jól is jött ki, mert a munkám mellett is igen aktív volt az elmúlt 5 hónap. Kovács Tamás barátom (Men in the box, Ko-Ver, Kovács-Németh akusztik) meghívásainak szoktam eleget tenni pár dal erejéig. De, hogy, jelezzem: nem tétlenkedem énekileg, sőt, elmesélem, hogy Rózsa György kiváló jazz-latin-minden gitárossal alakítottunk egy akusztikus duót, amelynek az RH+ (RH aka Rózsa-Horváth) nevet adtuk és jelenleg 70%-os állapotban vagyunk az első koncertünkhöz képest, amelyet július-augusztus környékén szeretnénk megejteni. De, idén leszek színpadon, ha minden igaz, de erről még nem beszélhetek. Viszont nagy móka és odacsapás lesz, aaaaz tuti.

Jaaaaa, meg áll, mint Katiban a dákó a szólóprojektem, ami Uncle Steve Band névre hallgat! Pedig ott is vannak már dalok bőven.

 

Köszönöm szépen a rendelkezésre állást!

Pityesz: Mi köszönjük és további szépet s jót kívánunk mindenkinek. Gyertek a könyvbemutatóra, találkozunk a pultnál, bárhol ahol megfordulunk, megfordulok, kérdezzetek, csatlakozzatok, vigyétek hírét, mily csodát tettünk 2016-ban kis hazánkban! RE-SPECT!

Ákos: Fuckin’ A!

Feca

Ajánljuk
Letöltések
Nagaarum - OORT


Nagaarum - OORT2


Exodikon - Végtelenbe zárva/Trapped in Infinity


GuilThee - Szemantikai háromszögek


Friday - Choosing the
FutureAd Astra - Open Wide
Címkék
Eligazodás végett
(21), Ankh (4), Crustatombe Records (1), Eagles Of Death Metal (1), Éjfény (1), Fact & Fiction (1), FlameDrop (1), GOTHOOM open air fest 6,66 (1), Heroes Never Die (1), Igor Mortis Vodka Klub (1), IN MOVEMENT (1), Just Four (1), Lars Szöke (1), Légó Club (1), Lord Dying (1), Pool Of Blood (1), Rock On! Fest (1), Saratan (1), Sollen (1), Trash (1), Vocalz And Chordz Productions (1), Whitesnake Tribute Band (1), X-Art Projekt (1), 11. Szabadszállási Amatőr Rockfesztivál - Július 23-25 (1), 1349 (1), 15. Jubileumi Harley-Davidson Open Road Festet (1), 16. Harley-Davidson Open Road fesztivál (2), 1984 (1), 1988 (1), 1993 (1), 1KillEmbrace (2), 2 napos tribute fesztivál a DürerKertben (1), 20. Arló Hellness Hétvége 2015 (3), 2012 (1), 2013-as lista (4), 2014-es lista (4), 2015-ös lista (1), 213 (Slayer Tribute) (8), 2Cellos (1), 30Y (9), 5. Zord Rocktábor (1), 6. Emlékkoncert Szolnokon (1), 70000 Tons of Metal (3), 8-as Műhely (1), 80's Hairbands Festival (1), A Storm Of Light (1), A Thousand Lost Civilizations (1), A W.A.S.P. (1), A-Cél Rock ’N Sport Klub (5), A-Cél Tehetségkutató (1), A-ha (4), A.M.D. (1), A38 (62), Abba (1), ABCD (1), Abnormal Thought Patterns (1), Abnormality (1), Aborted (6), Aborym (1), Abraham (1), Abraxan Hymns (1), Absolved (2), Abstract (5), Abysmal Dawn (3), AC/BC (1), AC/DC (3), Accept (8), Accord Management (3), Accuser (1), ACDC (1), Acid Victoria (2), Act of Defiance (3), Action (7), Ad Astra (13), Adagio (2), Ade (1), Adharma (1), Adrenaline Mob (2), Adrian Smith (1), Aeneis (1)
Partnereink