Cold Comfort - ...bármikor, bármelyik színpadon feltűnhetünk
2012-06-26 20:09:46

 

Aki azt hiszi, hogy Kárpátalján haldoklik a rockélet az nagyot téved! Szerencsére, az utóbbi hónapokban egyre inkább kezdenek beindulni a klub-bulik, motoros találkozók, fesztiválok, ahol ráakadhatunk néhány figyelemreméltó tehetséges  helyi bandára. Ilyen pl. a Cold Comfort is. Igaz, a banda más néven már egy jó ideje létezik, de ők is, mint más zenekarok átestek néhány tag-, és névcserén egyaránt. A bandát még valamikor Maradian néven hallottam muzsikálni, majd Crash-ként tolták tovább a rock ’n’ roll-t. Néhány hete pedig,mint ColdComfort tűntek fel a június 30-án megrendezésre váró Kárpátia  koncert plakátján. Bevallom, fogalmam sem volt róla, hogy kikről van szó, aztán kisebb nyomozás után világossá vált számomra a zenekar kiléte. Tehát, ennek apropójaként beszélgettem a csapat frontemberével, Császár Istvánnal.     

A zenekar – jogelődje – még a Maridiannévre hallgatott, majdegy ideig Crash néven is működött. Miért volt szükség ezekre a névcserékre?

Szoktunk is viccelődni, hogy 3 Guinness-rekordot is tartunk: nekünk volt a legtöbb tagcserénk, a legtöbb nevünk, és nekünk van a legtöbb bőgősünk (a legutóbbi koncertünkön hárman is bőgőztek/tünk). Az első két „rekord” vonatkozik a kérdésre. Anno a Maridian volt az első felállás, amiben a mai tagok nagy része elkezdett együtt zenélni. Az akkori csapat még pop-rock számokat játszott, több mint egy évig. Ez még egy gyerek-zenekar volt és egyikünk sem rendelkezett letisztult stílusjegyekkel. A zenekar feloszlása után egyszerűsödött a dolog, Dinnyével, a dobossal bevettük a bandába Vitenkó Leonyid gitárost és így trióvá alakultunk. Ez lett a Crash. Itt azért már klasszikusabb hard rock lett a fő irányzat is. Bár a Leonyid stílusa és zenei ízlése közel állt hozzánk, nem sikerült hosszabb időd eltöltenie köreinkben. Röviddel a Crash megalakulása után fel is oszlott és ugyanazzal a lendülettel tért vissza hozzánk Illés Andris.

Kitől ered a ColdComfort elnevezés? Mit tükröz?

Ez Andris, a gitáros ötlete volt. Mivel változott a felállás, új név után kellett néznünk. A kifejezés legjobb magyar megfelelője sovány vigasz, de valahogy a letisztult egyszerűséget is akarja jelenteni. Mind egy kicsit faragatlanok vagyunk, de ez a rock-zenében nem is annyira hátrány.

Kikből áll a formáció? Mit lehet tudni a tagokról?

A dobok mögött Dinnye (Demes Tibi) hozza a kettő-négyet. Ő maga csapi születésű és ott is kezdett el zenélni már vagy 10 éve, most is van egy zenekara ott. Ő az, akinek a legszélesebb a zenei ízléspalettája, mondjuk is neki: neked mindegy mit hallgatsz.:) Feladata még a háttérvokál és a dalszövegek végső ellenőrzése.
Illés Andrist, mint gitárost, úgy hiszem, nem kell bemutatni. Beregszászban az egyik legismertebb. Több bandában zenélt és zenél most is, számos koncert van már a háta mögött. Dalszövegeket, de főleg gitártémákat ír a banda számára.
A legújabb szerzeményünk Gyurkovics Ati, szintén gitáros, szintén Beregszászból. Andris gyerekkori barátja, így merült fel, hogy vegyük be a bandába. Vele el tudtuk érni végre azt a teljesnek mondható hangzást, amit már rég kerestünk. Ő is kiveszi a részét az új gitártémák szerzéséből.
 Jómagam bőgőn játszom és énekelek, a dobos a sógorom, a gitárosok a barátaim, szóval családias a dolog. Valamiféle frontemberi és egyben kerékkötői szerepkör hárul rám. A dalszövegek egy részét én írom, és megpróbálom tartani a lépést zeneileg a többiekkel.:)

Volt már szerencsém színpadon látni a brigádot, ahol klasszikus feldolgozásokat toltatok. Vannak saját szerzeményeitek is?

Természetesen írunk saját dalokat, angol, illetve magyar nyelven, de a feldolgozások minden zenekar életében nagyon fontos szerepet töltenek be. Ez az útkeresés és az összecsiszolódás legjobb módja szerintem. Mindenkinek végig kell mennie ezen a úton, hogy a végére érve helyesen tudja majd magét kifejezni az ember. A jelenlegi koncertprogramunk közel felét teszik ki a saját számaink, de azért egy feltörekvő zenekarnak rendelkeznie kell pár ütős klasszikussal, hogy megfelelően felpörgesse a közönséget.

A tavaly az Aréna Fesztivál első napján léptetek fel. Hogyan emlékszel vissza arra a bulira?

Úgy emlékszem a mostani banda alapja akkor lépett fel először. Ahhoz képest szerintem jól sikerült, egyetlen hiányérzetem ezzel kapcsolatban a csekély létszámú (ám nagyon lelkes) közönség, de nem lehetünk telhetetlenek...:)

A május 26-án megrendezett MegaRock fesztiválon, énekesi fronton a Black Sun zenekart segítetted ki, ami nagyon jól sült el. Nem gondolkodtál el azon, hogy esetleg a csapat tagjává válj, legalábbis arra a kis időre, míg meg nem találják a megfelelő emberüket?
  
Őszintén megvallva a Black Sunos fiukkal én is élveztem a közös fellépést, de az a két hét, ameddig összeraktuk a programot, elég nehéz volt. Munka után szinte minden nap próbáltunk a fiúkkal, amikor nem, akkor a Cold Comforttal. Kissé kimerítő volt, de be kell vallanom, jót tett a hangomnak a nehezített iram.
Visszatérve a kérdésedre: én már tagja vagyok a Cold Comfortnak, amiben megtaláltam a helyemet, nagyon jól érezem magam, és nem hiszem, hogy felelősségteljesen be tudnék vállalni egy másik bandát.

Június 30-án, azaz még a héten, szombaton a Kárpátia zenekar előtt léptek a nagyérdemű elé. Hogyan sikerült összehozni a bulit?

Nem is olyan rég beszéltünk a srácokkal arról, hogy kis túlzással már fél Kárpátalján felléptünk, de a hazai, beregszászi közönség előtt nem volt még lehetőségünk megmutatni magunkat. Aztán hallottam, hogy jön a Kárpátia, felhívtam Nagy Attilát, a koncert hangtechnikusát, hogy van-e hely. Aztán mit ad Isten: jöhetünk. Ennek örömére még egy stílusidegen meglepetéssel is készülünk a megjelenők számára.

Kíváncsian várjuk!:) Merre lesztek még láthatóak? Vannak már előre lekötött koncertjeitek?

Eddig főleg motoros találkozókon léptünk fel – talán még fogunk is a nyári szezonban – és reméljük kárpátaljai zenei fesztiválokon szintén lesz alkalmunk. Tervben van pár klubkoncert a közeljövőben, de mivel mindnyájunknak van civil foglalkozása is, elég nehezen tudunk hosszú távra koncerteket tervezni. Kis túlzással: annyira esetlegesek a koncertdátumok, hogy bármikor, bármelyik színpadon feltűnhetünk.:)

Hogyan tovább? Mi a cél?

Legfőképpen a zenei és zenekari fejlődés, csiszolódás. Véglegesen megtalálni és ráállni arra az útra, ami mindannyiunk számára a legjobban bejön. Ezen kívül a repertoár bővítése, újabb saját számok írása. Ha ezzel megvagyunk, akkor az első demó összehozása. Távlatilag már a következő évre tekintve fő cél a nagyobb Kelet-Magyarországi és ukrajnai nyári fesztiválokon való megjelenés, és R’n’R!

https://www.facebook.com/pages/Cold-Comfort/236238576494806

Pál Andi "Andóca"

Ajánljuk
Letöltések
Nagaarum - OORT


Nagaarum - OORT2


Exodikon - Végtelenbe zárva/Trapped in Infinity


GuilThee - Szemantikai háromszögek


Friday - Choosing the
FutureAd Astra - Open Wide
Címkék
Eligazodás végett
(21), Ankh (4), Crustatombe Records (1), Eagles Of Death Metal (1), Éjfény (1), Fact & Fiction (1), FlameDrop (1), GOTHOOM open air fest 6,66 (1), Heroes Never Die (1), Igor Mortis Vodka Klub (1), IN MOVEMENT (1), Just Four (1), Lars Szöke (1), Légó Club (1), Lord Dying (1), Pool Of Blood (1), Rock On! Fest (1), Saratan (1), Sollen (1), Trash (1), Vocalz And Chordz Productions (1), Whitesnake Tribute Band (1), X-Art Projekt (1), 11. Szabadszállási Amatőr Rockfesztivál - Július 23-25 (1), 1349 (1), 15. Jubileumi Harley-Davidson Open Road Festet (1), 16. Harley-Davidson Open Road fesztivál (2), 1984 (1), 1988 (1), 1993 (1), 1KillEmbrace (2), 2 napos tribute fesztivál a DürerKertben (1), 20. Arló Hellness Hétvége 2015 (3), 2012 (1), 2013-as lista (4), 2014-es lista (4), 2015-ös lista (1), 213 (Slayer Tribute) (8), 2Cellos (1), 30Y (9), 5. Zord Rocktábor (1), 6. Emlékkoncert Szolnokon (1), 70000 Tons of Metal (3), 8-as Műhely (1), 80's Hairbands Festival (1), A Storm Of Light (1), A Thousand Lost Civilizations (1), A W.A.S.P. (1), A-Cél Rock ’N Sport Klub (5), A-Cél Tehetségkutató (1), A-ha (4), A.M.D. (1), A38 (62), Abba (1), ABCD (1), Abnormal Thought Patterns (1), Abnormality (1), Aborted (6), Aborym (1), Abraham (1), Abraxan Hymns (1), Absolved (2), Abstract (5), Abysmal Dawn (3), AC/BC (1), AC/DC (3), Accept (8), Accord Management (3), Accuser (1), ACDC (1), Acid Victoria (2), Act of Defiance (3), Action (7), Ad Astra (13), Adagio (2), Ade (1), Adharma (1), Adrenaline Mob (2), Adrian Smith (1), Aeneis (1)
Partnereink